- Господин Кабаиванов, приключва една година, която за общината може

...
- Господин Кабаиванов, приключва една година, която за общината може
Коментари Харесай

Емил Кабаиванов: Мащабни проекти преобразиха Карлово

- Господин Кабаиванов, завършва една година, която за общината може да се дефинира като строителна. Удовлетворен ли сте?

- Годината беше много динамична и аз съм удовлетворен от крайния резултат. Защото човек от време на време може да вложи доста сила - физическа и умствена, и в последна сметка да не види добър резултат. Благодарение на екипа, с който работя, на тази отдаденост на хората, която не се мери с работно време, а с резултати от работата, бе реализирано това, което всички през днешния ден виждаме. Затова съм удовлетворен, че успяхме да благоустроим някои от регионите на града, да открием новата спортна зала в приблизително учебно заведение „ Васил Левски ", да изградим 26 детски площадки в детските градини, както и шест спортни площадки, да реконструираме плувния басейн в приблизително учебно заведение „ Христо Проданов ". Това са все придобивки, които съгласно мен са значими. Освен това те са ориентирани и към най-важните хора от обществото - нашите деца.

- Кой е обектът, с който най-вече се гордеете?

- Най-труден обект беше спортната зала в СУ „ Васил Левски ", тъй като такова оборудване през последните четиридесет години не е било изграждано. А най-красивият обект, с който влязохме и в националните вести, и в национални календари, е улица „ Водопад ", построена към този момент като пешеходна зона.

- Посветихте освен тази година на строителството, 2018-а е самобитна кулминационна точка от предходните пет години, когато стартира огромно благоустрояване на Карлово. Как стана допустимо това видоизменение на града?

- За да забележим резултата в този момент, той бе подготвян в предходните четири-пет години. През 2013 година стартирахме с Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване. Той мина през няколко публични разисквания, по тази причина при нас нямаше проблемите на някои огромни градове, които бързаха и прескочиха тези стадии. Ние обаче си тръгнахме по пътя,

извървяхме го малко по малко,

направихме публичните разисквания, по-късно пристигна същинското планиране. После кандидатствахме с готовите планове и ги спечелихме. Един от най-големите, който в този момент приключихме, включваше упоменатите доскоро спортни площадки, детски площадки, уголемение на детската градина в Розино, реконструирането на шест улици в Карлово. Последният обект, който следва да бъде построен по този план, е обществен център за настаняване на деца, лишени от наставнически грижи. Този център е привързан с създаване на спортни и детски площадки. Той ще бъде на улица „ Хан Аспарух " в източната част на града. Така още един регион на Карлово ще бъде осмислен с благоприятни условия и за занимания и спорт на децата.

- Да напомним кои бяха най-големите планове, осъществени през последните години?

- От 2012 година единствено за пет години бяха осъществени планове, които по стойност и мащаби нямат аналог през последните 40-50 години. Става въпрос за огромни промени - усъвършенствания в градска среда, нова инфраструктура -например градската пречиствателна станция за отпадни води, нови паркове, водопроводи, възобновяване на учебни заведения, създаване на огромни спортни уреди. Бяха санирани 24 жилищни блока, като част от тях са в град Баня и с. Ведраре.

- Ще задържите ли този ритъм на развиване на общината и през идната година?

- Да. Веднага започваме с ремонт на пътя Карлово - Дъбене - Войнягово, създаване на апаратура за компостиране на зелени и биоразградими боклуци, замяна на 30 километра водопроводи в девет обитаеми места на общината. Един от тези планове е създаване на центъра за попречване на последствия от естествени бедствия - 24-часово видеонаблюдение в 140 точки на община Карлово, което ще усъвършенства сигурността на цялата територия на общината, ще понижи битовата престъпност, против която се борим дружно с полицията. Готвим интегриран план за развиване на туризма в общината - той обгръща Калофер, Карлово и Клисура, тези обитаеми места, където има културно-исторически обекти от национално значение. В ход е процедура, която ще даде опция да включим вилата на Евлоги Георгиев в план за възобновяване.

За да се кандидатства по един план, има предварителен интервал, по който работят специалистите от администрацията.

Това е един спокоен, незабележим развой, само че е най-съществен.

Ако нямаш концепцията за плана, няма по какъв начин да го спечелиш. Резултатите от тези планове, които виждаме през днешния ден, са подготвяни 3-4 години. Необходимо е един управленец, кмет на общината, или който е претрупан с публично доверие и упования да посвети най-малко 2-3 поредни мандата, с цел да докара до дъно започнатото. Да поизостане в развиването си Карлово спрямо аналогични градове, се дължи и на това, че всеки мандат имахме нов кмет. На един нов кмет му трябват две-три години да задвижи нещата, а мандатът свършва. Нашите триумфи се дължат в доста огромна степен на това, че си свършихме добре подготвителната работа, на избора на изпълнителните, строителния контрол и т.н

- Кои са моментите на най-голяма горделивост, задоволство и на съществено предизвикателство?

- Когато през септември тук с делегация от общината и туристи бе кметът на община Зеехайм-Югенхайм, с която имаме контракт за съдействие, той изиска цялата група да види наша детска градина. Аз ги заведох. Тогава Александер Крайсел, той е първи мандат кмет, ми сподели: „ Емил, аз приказвам напълно почтено, вашите детски градини са доста по-функционални от нашите. А след ремонтите, които виждаме, че сте създали, те са доста по-красиви от нашите. Те са изграждани преди време за детски градини. При нас тези заведения се намират в здания, в които са приспособявани пространства за детски градини. Затова те не са по този начин просторни, нямат витална повърхност, светлина, дворове. А след плановете, които сте осъществили,

в действителност ви изпитвам завист за тези детски градини ".

Това нямаше по какъв начин да не ме зарадва. И в действителност, през последните 10 години детските градини и учебни заведения са наш главен приоритет. Работим за най-скъпото, за децата.

- През предходната и тази година общината добави още две значими културни събития - Празника на лавандулата, който е самобитно продължение на Празника на розите, и премията за чистотата на българския език „ Д-р Иван Богоров ". Кои са идващите акценти в развиването на културния живот на общината?

- В две поредни години - 2017 и 2018, посветихме редица прояви, част от които национални, на двамата най-велики българи - Васил Левски и Христо Ботев, следващата година ни следва да честваме 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. През Възраждането десетки карловци дават силите, знанията, волята, гения си за Освобождението, а по-късно за построяването на нова България във всички сфери на публичния живот. Да напомним имената на Елена Снежина, Пешо Радоев, Иван Попов, Матю Тантилов, Иван Грозев, семействата Пулиеви, Гешови. Калофер и Карлово дават най-изявените български генерали, пълководци, градили българската войска. И по тази причина наш дълг към историята и към карловци е всяка година да отдаваме цялата си респект и самопризнание на тези персони и стореното от тях, да им посветим прояви, които да имат почтено място в районния и националния календар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР