Господин Иванов, на тези избори решихте в последния момент да

...
Господин Иванов, на тези избори решихте в последния момент да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Искаме мандат, защото ние наложихме дневния ред на промяната

Господин Иванов, на тези избори решихте в последния миг да бъдете лидер на листата на " Демократична България " във Велико Търново, с цел да се изправите против Делян Пеевски. Защо?

Когато разбрахме, че той ще бъде лидер там, за мен беше ясно, че това е национална борба и моето място е там . Защото Движение за права и свободи демонстрира, че няма никакво желание да отстъпва от своята позиция на брокер в българското задкулисие. Делян Пеевски беше изпълнителят на тази роля в последните 10 и повече години, само че без да е мозъкът зад цялата тази скица. Той е инструментът. Сега, когато българското общество се надига против целия този модел и когато извън нашият най-съществен съдружник Съединени американски щати го показват персонално, от Движение за права и свободи явно считат посредством безочливост и шантаж да показват, че няма да правят отстъпка.

Движение за права и свободи са чувствителни във връзка с знаците и съм безусловно сигурен, че излизайки на тези избори със слогана за държавността ( " Рестарт на държавността " е слоганът на Движение за права и свободи за тези избори - бел.ред), те доста добре правят оценка какво значи да сложиш Делян Пеевски за лидер на листата в огнището на българската държавност и конституционализъм . Тази борба е символна, тя е за българската държавност и аз доста се веселя, че нашият апел " Нито глас за Пеевски " беше подсилен и от други политически сили. Става дума за лидера на Българска социалистическа партия във Велико Търново Явор Божанков и за Кирил Петков от името на " Продължаваме промяната ". Не става дума за апел да се гласоподава за една или друга групировка, а в действителност да си дадем сметка, че става дума за фронт и е доста значимо кой от коя страна застава.

Призовавам и останалите политически обединения, отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи, да застанат на тази позиция. Изключвам ГЕРБ, тъй като посредством своя кмет във Велико Търново и през други свои политически комисари, те доста ясно демонстрираха къде стоят във връзка с Делян Пеевски и потвърдиха известната отдавна необявена коалиция в границите на корупционния модел.

Важно е да се каже, че нашият спор не е с гласоподавателите на Движение за права и свободи. Напротив, " Демократична България " ще работи за човешките права и свободите на всеки един български жител. Ние спорим с корупционната върхушка на Движение за права и свободи, формирана от ченгета и корупционери . Те би трябвало да бъдат извадени от българска политика, в това число с цел да могат гласоподавателите на Движение за права и свободи да имат политическо посланичество.

На тези избори задава ли се съгласно вас смяната, която чакат българските жители и по какъв начин би изглеждала тя?

Мисля, че след толкоз погазване на едно място към този момент всички знаем, че смяната би трябвало да бъде избачкана. Най-банално и житейски казано – някой би трябвало да запретне ръкави и би трябвало да я избачка. От тази позиция ние споделяме: " Дайте ни на нас мандат ", тъй като ние наложихме дневния ред на смяната. Ние измислихме по какъв начин да я осъществяваме, да я доведем до съответен резултат.

Има и други хора, които се застъпват за смяната, подготвени са да работят и други политически обединения. Ще работим с тях, само че тимът на смяната за и за резултати е при нас. Нашият апел е – гласувайте за резултата, а не просто за красиви думи и това значи за " Демократична България ". Един от изводите от предходните парламенти е, че българската политика се трансформира. Повече няма да има един огромен победител, ще има обединения. Ние знаем по какъв начин се вършат обединения, тъй като " Демократична България " е една от най-успешните обединения в българската политическа процедура. От тази позиция ние можем да бъдем в основата и да държим самодейността за сформиране на съдружно ръководство, което да бъде функциониращо, амбициозно, дейно и в действителност ориентирано към смяна.

Според вас обаче какви са възможностите този път да има постоянен кабинет и вие подготвени ли сте да реализирате мандата, който в този момент желаете да получите?

Не боравим с шансове, боравим с планове и с водачество. Абсолютно сме наясно, че е належащо да има постоянен кабинет и ще създадем всичко допустимо да има държавно управление и то не какво да е, а такова, което може да направи скок в развиването на страната . Но за тази цел ни би трябвало поддръжка, тъй като без поддръжка няма по какъв начин това да се случи. Така че не е време за прогнози, а за вдишване на задължения.

Казахте, че ще извършите всичко допустимо да има постоянен кабинет, не престават ли ГЕРБ и Движение за права и свободи да са невъзможни сътрудници за вас?

Разбира се, тъй като това би било отричане на всичко, за което се борим. ГЕРБ и Движение за права и свободи са носителите на досегашния модел. Не може да се приказва за смяна и тези две партии да бъдат част от нея. Ако желаеме да придвижим страната напред, първото изискване е на тях да не бъде давана опция да въздействат на ръководството на страната и образуването на основните решения. Те не би трябвало да бъдат допускани нито през парадния, нито през задния вход, както Движение за права и свободи доста обичат.

Засега социологическите изследвания демонстрират, че без Българска социалистическа партия няма по какъв начин да има болшинство на " партиите на смяната ". Вие подготвени ли сте да се коалирате със социалистите, изключително откакто Корнелия Нинова разгласи, че от Българска социалистическа партия са " отворени за диалози с всички ", без ясно да изключва ГЕРБ и Движение за права и свободи?

Тук въпросът не е да си приказваме с гласоподавателите. И да, тези поръчки на Корнелия Нинова несъмнено би трябвало доста деликатно да бъдат чути от гласоподавателите.

Ще забележим какви са резултатите и на база на тях ще оценим цялата картина и ще забележим какво може да се направи. Между другото - никой не е споделил, че " Демократична България " би трябвало непременно да бъде част от ръководството. Ако в последна сметка обществото не се консолидира към сили, които в действителност могат да придвижат страната напред, ние можем да си свършим работата и като съпротива, само че това няма да е добре за страната .

Това дали Българска социалистическа партия влиза като вероятен сътрудник, зависи от тях. Зависи от това, доколко те са подготвени да удържат поръчките, които бяха създали във връзка с Иван Гешев и правосъдната промяна, или в името на властта за подготвени да ги захвърлят.

Правителство на смяната наподобява няма да е допустимо и без " ИТН ", само че връзките ви с тази партия се обтегнаха извънредно доста в 46-ото Народно заседание. Възможно ли е след всичко това да бъдете сътрудници при образуването на едно устойчиво държавно управление?

В предходния парламент поставихме кардинални въпроси за това по какъв начин се конструира болшинство и по какъв начин се излъчват хора за министерски позиции, на които може да се гласоподава доверие, че могат да свършат работа. Надяваме се, че най-малко на някакво равнище тези кардинални положения са били оценени от сътрудниците. Оттам нататък от наша страна няма проблем да продължим естествения разговор с " ИТН ", в случай че насреща има здрав разсъдък и професионализъм. Ние никого не сме ругали, никого не сме посочвали поименно с пръст. Не се занимаваме с сходни битовизми.

Още преди началото на акцията " Продължаваме промяната " предложи те, вие и " Изправи се БГ! Ние идваме " да подпишете съглашение, на което след вота да стъпи вероятно общо бъдещо ръководство. Това обаче по този начин и не се случи. Защо?

Ние считаме, че е належащо да се стъпи върху изборните резултати, да има цялостна изясненост по отношение на програмните поръчки, с цел да може да се контракти пълноценно съдружно съглашение. Насреща сме в деня след изборите да стартираме договаряния – съществено, професионално, детайлно и с отчитане на всички действителности.

В момента в страната има пик на инфектираните с ковид на фона на дребния % имунизирани. Според вас направи ли неточност служебното държавно управление с това, че не разгласи зеления документ по-рано и не вкара по-строги ограничения?

И кабинетът на Бойко Борисов, и служебното държавно управление след него, направиха поредност от неточности и това докара до тази обстановка. От " Демократична България " още ноември предходната година искахме от държавното управление, тогава на Борисов, да се направи огромен и упорит проект за доброволна имунизация, да има дейна осведомителна акция. След това продължихме да настояваме. Поискахме да се отделят 10 млн. лв. за осведомителна акция, които, даже през август да бяха отпуснати, тя щеше да е почнала. И в този момент можеше да имаме равнища на имунизация, каквито виждаме в други европейски страни и това щеше да направи по-ефикасни други принадлежности, като зелените документи. В момента диалогът за това дали е трябвало да се вкара зеленият документ и по кое време тъкмо да се вкара, значително е миниран, тъй като не осигурихме високо равнище на имунизация.

В последното Народно заседание предложихме законодателни промени в Закона за здравето, които да вкарат логаритъма на обмисляне на ограниченията, тъй че да се знае по какъв начин ще се развива въвеждането и разхлабването на рестриктивните мерки. При едно авансово обмисляне и оповестяване на ограничения нямаше да се получава по този начин, че в 17:00 часа да разберете, че на другия ден детето ви няма да върви на учебно заведение . Ние се борихме и за ефикасни стопански ограничения за подкрепяне на обособените браншове. Всеобхватен, планомерен и добре комуникиран метод нямаше нито при Борисов, нито при служебните държавни управления. Но както по времето на ГЕРБ, по този начин и при служебните кабинети ние не сме нападали здравния министър, тъй като не считаме, че в средата на рецесията сходни офанзиви имат смисъл.

Поискахме президентът Радев да си спре акцията си за един ден и да свика КСНС, само че това не се случи. А съветът можеше да е инструмент, с който всички партии да поемем отговорност за явен проект за ръководство на коронавирус рецесията. Тогава на здравният министър Стойчо Кацаров нямаше да му се постанова да се държи за ръце с представители на медицински и пациентки организации, а щеше да разполага с поддръжка.

Ако " Демократична България " бъде част от идващото ръководство, какви ще са вашите дейности за битка с ковид?

Всичко, което ви споделих досега. Ние ще настояваме за доста ясна оценка на обстановката, тъй като сега няма цялостна и ясна картина за нея. След това ще желаеме явен проект и ще стартираме от този ноември за идващия, тъй като коронавирусът не наподобява да изчезва.

Хората могат да бъдат уверени да се имунизират, да поддържат избрани ограничавания и да платим избрана цена за подкрепяне на засегнатите от ограниченията. Това обаче може да стане, в случай че всичко е планувано и добре обяснено. Иначе се оказваме в оня анекдот, в който българинът го хванали в нарушаване и му предложили да си избере едно три санкции, той първо споделил " дайте да изям солта ", след това бил подготвен да отнесе стоте тоягите и най-после си платил санкцията.

Започваме да се отделяме от останалите страни е Европейския съюз по равнища на построен имунитет и рискуваме дълготрайно да си създадем здравен проблем, който да ни попречи да сме привлекателна туристическа дестинация и място за вложения. Това нещо би трябвало умерено да бъде обяснено на жителите, на бизнеса. И те да бъдат уверени, че имунизациите са най-хубавият инструмент за справяне със обстановката. Дали е съвършен? Едва ли, само че е най-хубавия, които имаме сега. Неслучайно всички развити общества залагат точно на това.

Вие самият имунизиран ли сте?

Разбира се. Направих го още в първия миг, в който можех да се имунизирам.

Кои съгласно вас са дълготрайните проблеми и по какъв начин бихте се справили с тях?

Страната има голям брой проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Кражбите би трябвало да бъдат спрени, само че това надалеч не е единствената нужна мярка за обезпечаване на по-голям стопански напредък. Трябва доста съществено да се увеличи успеваемостта на харченето на обществените средства, тъй като не са единствено кражбите, има и страшна непросветеност.

На вложителите в България би трябвало да бъдат предоставени условия за по-голям напредък, който на собствен ред да генерира и по-големи приходи, и по-големи обществени средства за вложение в опазването на здравето, образованието и обществените услуги. Освен рецесии в този момент има и доста огромни благоприятни условия, които ние изпускаме. Тече световно преориентиране на веригите за доставки и на индустриалните вериги и България не прави задоволително, с цел да се възползва от това. Ивеститорите търсят по какъв начин да се върнат в евроатлантическия периметъра на доверие, откакто бяха изнесли производства в Китай и на други места. На базата на това България евентуално би могла да реализира извънреден скок в своето развиване, само че сега няма политика в това отношение .

Трябва да имаме фрагменти, да има правова среда, понижаване на административното задължение, доста сериозна работа с вложителите . Всичко това Бойко Борисов не го може. Трябва да има ново ръководство, което да не гледа единствено рецесиите, а да се възползва от големите благоприятни условия.

Споменахте, че е нужна правова среда. За " Демократична България " правосъдната промяна и въпросът с фигурата и пълномощията на основния прокурор са съществени тематики. Ще бъдат ли те изискване за присъединяване ви в бъдещо ръководство?

Без подозрение. Тази тематика е фундаментална и през нея ще оценяваме дали една или друга политическа мощ може да бъде част от едно огромно демократично болшинство на смяната или не. Много пъти сме били обект даже на иронични намеци, че единствено с това се занимаваме, само че Европейска комисия ясно сподели – достъпът до целия голям запас по Плана за възобновяване и резистентност зависи от статута на основния прокурор. Привличането на непознати вложения зависи от това да покажем друго лице на България, не като най-корумпираната страна. Когато в отчета на американското държавно управление, който прави оценка капиталовата прелест на България, на 24 места се загатва " корупция ", това значи, че ние губим милиарди евентуални вложения. А това са високоплатени работни места, това е решението на демографския и на икономическия проблем. И всичко зависи от това да можем да мръднем този камък, който се споделя Иван Гешев и да стартираме една амбициозна промяна на прокуратурата, тъй като казусът не е единствено в персоната на основния прокурор. Това е единствено първата стъпка.

Трябва да има и ефикасна прокуратура, която да ползва закона еднообразно към всички. Който желае да разбере по какъв начин би трябвало да наподобява българската прокуратура, да огледа страницата на прокуратурата в Англия и Уелс. Там можете да видите един съвременен метод на мениджмънт, който подсигурява, че всеки прокурорски час е ясно за какво е бил ориентиран към тази или онази директория.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР