Господин Гуджеров, вие имате солидна професионална биография – били сте

...
Господин Гуджеров, вие имате солидна професионална биография – били сте
Коментари Харесай

Моят екип е моят успех

Господин Гуджеров, вие имате солидна професионална биография – били сте народен представител, заместник-министър, а в този момент и кмет. В коя роля се чувствахте най-полезен, деятелен и задоволен? В коя успяхте да свършите най-вече работа?

- Най-дълго съм бил заместник-кмет – четири години. Това беше първото ми огромно предизвикателство и огромна школа. Изключително забавна, доста натоварена работа. Имахме шанса да управляваме много планове – ремонт на всички учебни заведения и детски градини, сканиране, реки, паркове, улици, площади. Най-голямото предизвикателство беше водният цикъл на град Раковски – план за 59 милиона лв., на който бях началник.

Работата ми в Народното събрание също беше безпределно забавна, само че доста по-различна. Там се основават политики, само че не се работи толкоз интензивно, както в една общинска администрация. В Народното събрание може доста да работиш, може и по никакъв начин да не работиш, а финансовият резултат е еднакъв. Но в случай че в действителност си деен и предан на работата, има доста какво да свършиш, а в нашата организация това се вижда. Това беше и моят трамплин за позицията заместник-министър на околната среда и водите. Там имах достойнството и удоволствието да работя с един брилянтен началник и извънреден водач в лицето на Ивелина Василева. Ако имам някакви лидерски качества, те са резултат от нейната полировка.

В министерството светлината на прожекторите е доста по-силна, само че действително в моите ресори бях в качеството си на способен орган на два-три закона. А в общинската администрация даже не мога да предположа в какъв брой закона кметът има пълномощия. Работата в кметството е доста по-натоварена, само че точно на тази позиция се усещам най-полезен. Тук образувам своя екип и дружно носим отговорността от началото до края. Оформяме сами бюджета си, решаваме защо ще го разходваме и това е главният инструмент на политика в локалната власт. Проблемите от първично естество, които един кмет може да позволи, са доста повече от тези, които един министър може да позволи. Напливът от искащи за среща е огромен, имам непосреден контакт с всички поданици. Аз нямам приемен ден, всеки ден е подобен. Няма буфер сред мен и хората.

- Вашата община се отличава – тя е чиста, красива, богата. На какво се дължи това? Въпрос на запаси ли е или на ръководство? А може би хората са разнообразни?

- Комплексно е. От доста време насам община Раковски не е имала слаб кмет. Още от времето на Франц Коков – популярен визионер. При него за първи път постъпих на работа. Той е индивидът, основал индустриалната зона в общината, след това в мандата на господин Антонов успяхме също да свършим доста работа. Та летвата е вдигната високо. Жителите на нашата община надали биха търпели бездействащ кмет. Всеки идващ кмет при нас не търси смяна, а последователност и надграждане. За три години имаме повече от 20 километра асфалтирана улична мрежа, доста километри канализация, тръбопровод. Но по какъв начин аз щях да асфалтирам, в случай че в предходния мандат не бяха изпълнили водния цикъл? Мога да изкажа единствено суперлативи за хората на този пост преди мен.

Нашите предизборни акции не залагат на реклама, а на срещи с хората, на които те описват за своите проблеми. Тези проблеми се трансформират в първостепенни наши задания. Проблем беше пътната инфраструктура. Но се оказа, че с наличните средства няма да можем да я изградим, както желаеме. Затова подходихме мениджърски и създадохме лично общинско дружество, което да асфалтира улиците. Беше рисковано начинание, създадохме го от нищото, закупихме техника. Станахме първото общинско дружество, записано в Камарата на строителите. Така комбинирахме икономии и огромен размер свършена работа. Количествено-стойностната сметка за една съответна улица беше 520 000 лв., ние успяхме да я свършим за 204 000 лв., без да спестим нищо.

И съгласно мен общината ни се отличава. Предполагам, че доста се дължи и на общността. Ние сме сплотена общественост, при нас непрестанно могат да се следят актове на състрадание и съпричастност.

- Дали католическото образование също има значение? Вие сте общината с най-вече католици в България.

- Аз самият съм минал през школата на църквата, вероучението, тайнствата на вярата, причестяване. Нашите свещеници са необикновен тип водачи, които учат на непреходни полезности и морал. Със сигурност това влиияе на общността. Но основополагащо за положителното развиване на общината и бизнеса е трудолюбието на хората. Бизнесът в нашата община се развива толкоз добре, че към този момент стартира да се усеща липса на фрагменти – с всякаква подготовка.

- Как бихте ме убедили да дойда да пребивавам и работя в град Раковски?

- С извънредно сплотената общественост, със сигурността – при нас закононарушения съвсем няма. Имаме всички плюсове, които няма да намерите в огромния град – отлично място за развъждане на деца, общинската администрация проектира и построява детски градини, можем да се похвалим с добра демография, доста младо население. Началните ни учебни заведения са на доста високо равнище, добре оборудвани. Миналата година шефът на едно от тези учебни заведения стана най-хубавият шеф в Пловдив област. Има привлекателни работни места, Раковски е добър за евентуално развиване на всеки бизнес. Ние ухажваме всичките си нивеститори. Раковски е в непосредствена непосредственост до Пловдив, в случай че ви липсва някое от удобствата на огромния град.

- Младите хора във вашата община имат ли тясна връзка с църквата?

- Определено е по този начин. Освен класовете по вероучение, църквата ни оказва помощ по доста способи: провежда курсове за деца по британски, немски, италиански, които в по-голямата си част са съвсем безвъзмездни, екскурзии за децата, обществени действия за тези, които са с по-специфични потребности посредством организацията „ Каритас “. В по-голямата си част жителите на общината са приобщени към църквата. А за какво това е значимо? Заради полезностите, в които възпитава църквата. Още при започване на мандата си проведох кръгла маса на тематика предварителна защита на използването на опиати. Първите хора, които поканих, бяха свещениците, а по-късно шефовете на учебните заведения, обществените служащи и полицията. Свещениците взеха огромно присъединяване и даже включиха тематиката в проповедите и срещите си с младежи и фамилии. Църквата е доста значима за нас.  

- Смятате ли, че локалната власт в България е задоволително самостоятелна?

- В никакъв случай. Със сигурност има взаимозависимост, което не е безусловно неправилно. Аз съм в управителния съвет на Национално съдружие на общините в България и знам, че пътната мрежа, която е общинска отговорност, не е доста по-малка от държавната. Но за държавните пътища ресурсът е в пъти по-голям от този за общинските. Разбирам, че е нужно да бъде построен сериозен най-малко от републиканска пътна инфраструктура, като да вземем за пример автомагистрала „ Хемус “, с цел да остане жива Северна България. За град Раковски близостта до автомагистрала „ Тракия “ отваря големи хоризонти. От друга страна, на всички ни се желае да пристигна моментът, когато част от корпоративния и подоходните налози ще остават в общините. Общините са първата линия, която основава изискванията за работа на бизнеса и която поема рецензиите.

- С какво се отличава мениджмънтът на общината от мениджмънта на една компания?

- В общинската администрация не се образува облага. Но всички други неща са доста сходни. Като управител аз разполагам с три съществени ресурса: време (за мен то е лимитирано до периода на мандата ми); пари (аз съм икономист и знам, че би трябвало с единица запас да реализира оптимален резултат, съумях да свия всички разноски и намерихме пари за инвестиции) и хората (не по-малко значим ресурс). С ненаситност бих се разделил с един инженер, който не е предан на работата си и бих дал всичко от себе си, с цел да запазя градинаря, който е отдаден на работата си. Мотивацията е извънредно значима. Важно е с сътрудниците, с които работим, да споделяме едни и същи полезности.

- Възприемате ли се като сполучлив човек?

- Мисля си, че от всичките равнища на израстване съм съумял да взема оптималното. Родителите ми са ме научили на отговорност и морал. В Стопанската академия в Свищов попаднах на изключителни преподаватели, които също ми дадоха доста. При министър Василева ми беше най-полезната школа, там видях по какъв начин би трябвало да се случва ръководството на екипа. Сега моят екип е толкоз обединен и добре работещ, а от жителите срещам най-вече положителни отзиви за нашата работа – по тази причина считам, че ръководя един доста сполучлив екип. В това се състои моят триумф.

- Разбирам, че сте човек на рисковите спортове и преживявания – по какъв метод това въздейства на работата ви? Може ли да се каже, че сте рисков състезател?

- Със брачната половинка ми и с положителни приятели-планинари сме изкачили доста върхове, само че най-екстремното нанагорнище беше до върха на Олимп. Със брачната половинка ми караме и ATV. Тренирам айкидо. А гмуркането се случи, откакто попаднах на най-хубавия инструктор по гмуркане в България. С него в Червено море стигнах до 46 метра дълбочина – невероятна хубост. Това са извънредно приятни и цялостни с адреналин занимания, към които обаче би трябвало да се подхожда деликатно, тъй като множеството неточности са съдбовни. С тези увлечения се оттърсвам от отрицателната сила. И в работата си поемам опасности, само че постоянно добре премислени и умерени.

Текстът е от списание „ Мениджър “

Автор Ана Клисарска

 
Автор: Павел Гуджеров, кмет на гр. Раковски
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР