- Господин Ганев, ако не бъде направена актуализацията на бюджета

...
- Господин Ганев, ако не бъде направена актуализацията на бюджета
Коментари Харесай

Инфлацията у нас ще е по-висока от световната

- Господин Ганев, а ко не бъде направена актуализацията на бюджета за тази година, какви последствия ще има от това за финансите на страната?

- Последните два месеца на годината страната ще трябва да спре да харчи всичко - пенсии, заплати, прехрана и така нататък

- Последните данни от 31 август демонстрират, че бюджетът е към момента с значителен остатък - 885 млн. лева

- Няма никакво значение, че бюджетът е на остатък. Парламентът е дал таван на изпълнителната власт какъв брой може да харчи. Ако изпълнителната власт събере 1-2-3-10 милиарда повече над този таван, тя не може да харчи над него. Таванът ще бъде доближат някъде през ноември и по-късно министрите и лев не може да похарчат, тъй като ще лежат в пандиза.

- Как държавното управление на Бойко Борисов харчеше милиардни излишъци през последните години? И постоянно се оправдаваха с разпореждания в Закона за обществените финанси?

- Дай боже, и за промени в Закона за обществените финанси да имаме време някой ден. Но това, което кабинетът на Борисов правеше, е друго - те вървяха преднамерено цяла година доста под тавана на разноските и когато пристигна краят на годината, можеха да разместват от едно перо в друго, само че в границите на този таван. Докато обстановката тази година е друга, имаме преизпълнение на приходите.

- Чуха се най-различни квалификации на законопроекта на служебния кабинет за актуализацията на бюджета - " празен чек ", " кутията на Пандора ". ДБ има ли основни забележки?

- Съществени забележки, почтено казано, нямаме. Но би трябвало време да се обсъдят всички благоприятни условия и планове при другите сюжети. Важен въпрос е този за преизчислението на пенсиите, където се сблъскват две оферти - на Министерството на финансите посредством увеличение на коефициента за прослужена година, и на Българска социалистическа партия и ИБГНИ с смяна на средния застрахователен приход като за всички пенсионери той стане този от 2018 година Тези промени ще обиден с различен % пенсиите и по тази причина е добре всичко да се изясни с планове и от Национален осигурителен институт и да се премислят. Още една причина да не приемем предложението на Българска социалистическа партия да се пришпори актуализацията. Има време да създадем качествени промени и да изберем разновидността, който наподобява минимум неправдив и който подкрепя максимален брой пенсионери.

- Къде са другите противоречиви промени?

- Другата огромна заплаха е от безусловно разюздания избирателен популизъм. Понеже всички виждат, че има остатък, желаят да вършат на гърба на финансовия министър предизборна акция и харчат тези пари по обичани техни пера, лобистки интереси или даже и по кардинални съображения. 

- Намирате ли съображение в обвиняванията на ГЕРБ, че служебният кабинет дава " празен чек " за автограф поради неяснотата защо ще бъдат изхарчени 1.2 милиарда лева за битка с пандемията? Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също разкритикуваха това.

- Исторически ГЕРБ нямат право да приказват такова нещо, тъй като те са гросмайсторите на правенето на бюджет по този метод. Нервността на другите партии е поради това, че тези разноски са записани към резерва за непредвидени и неотложни разноски, а не по бюджетите на съответните министерства. " Демократична България " ще желаеме ясно да се запише за какво ще отидат тези спомагателни разноски. Например в частта, която е за Министерството на здравеопазването, ще желаеме едни 5 млн. лева категорично да се запишат, че би трябвало да отидат за осведомителна акция за имунизиране. В момента министерството по свое убеждение ще взема решение къде ще отидат тези 5 милиона лв.. Имаме и други сходни оферти, чакаме и от други парламентарни групи да има.

Все отново има резон тези спомагателни разноски да бъдат записани като запас и от него да се харчат пари за избрани действия, вместо да отиват по бюджетите на министерствата. Причината е, че като се дадат парите на министерствата, те винаги ще ги изхарчат. Докато, в случай че се запишат в запаса, и дай боже, ковидвълната се развие по-благоприятно и тези пари не се похарчат, то тогава те остават в запаса, при което автоматично се понижава дефицитът. Ние от Демократична България разбираме тази позиция на МФ, само че желаеме да се запишат по-подробно защо ще се харчат тези пари.

Демократична България ще предложи също по този начин да се разшири подкрепата за бизнеса поради ковидкризата, като повече средства се насочат към самонаетите, земеделските стопани и хората на изкуството. Трябва да се подкрепят освен работодателите, само че и тези хора, които са поели живота си в личните си ръце. Разбира се, предложенията ни са в рамките на плануваните за тази цел 430 млн. лева

- Как ще се отрази на стопанската система тази политическа рецесия, която се смесва и със здравна рецесия, а също и с бежанска рецесия?

- Зле ще се отрази, само че мъчно може да се оразмери ефектът и продължителността им. При всички случаи политическата неустановеност пречи на бизнесите да вършат проекти и всеки ще гледа да заделя запас, с цел да реагира при неподходящо развиване на обстановката. А такива запаси постоянно са за сметка на по-агресивно вложение и иновиране.

Вирусът и здравните мерки също въздействат на бизнеса. Ако изключим имунизациите, които единствени реално усилват способността на обществата да устояват на вируса, то локдауните, маските и дистанциите не са чак толкоз ефикасни ограничения. А евентуалната мигрантска рецесия е още нещо, което се наслагва върху несигурната среда.

Да не забравяме и още една рецесия - инфлационната. За мен тя е доста по-сериозна, в сравнение с й се обръща внимание. България в тази ситуация не може да бъде винена, като се изключи слабостите на пазара на електрическа енергия, които основават проблеми на промишлеността. Но вън от това силата ще нараства. И много други неща ще нарастват, тъй като светът през последните 10 години бе заливан от пари от централните банки. А в България постоянно инфлацията идва с дребен бонус от горната страна, т.е. тя става по-висока от международната и европейската и това ненапълно е и поради процеса на настигане. Няма да съм сюрпризиран, в случай че през 2022 година средногодишната инфлация е 4%.

Така че инфлацията е различен аспект на рецесията. Пример, огромна част от 50-те лв. добавки към пенсиите, към този момент са изядени от инфлацията. И това ще продължи, за жалост. Увеличението на пенсиите също донякъде допринася за нарастването на цените.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР