Господин Дачев каза, че ролята на НЕК е да произвежда

...
Господин Дачев каза, че ролята на НЕК е да произвежда
Коментари Харесай

В България има проблем с промишления ток - единственият консенсус между НЕК и бизнеса

" Господин Дачев сподели, че ролята на НЕК е да създава толкоз ток, колкото би трябвало на страната. Има базови мощности, статистика 100 години и той (НЕК - бел. ред.) казвал какъв брой да се създаде.

Първо, това са неща, които бяха преди повече от 25 години. Така беше, настина, НЕК беше вездесъщият НЕК и той споделяше кой какъв брой да създава.

Другото, което споделиха е, че НЕК споделя кое би трябвало да включим, еди-какво си, и дали да го включим или не.

Вижте, НЕК съблюдава законите в страната, както наредбите на Комисията за енергийно и водно контролиране.

НЕК няма обвързване да продава ток на свободния пазар. Единственото обвързване, което има НЕК за свободния пазар, е... това е по делото, което е на Европейската комисия към българската страна за операции на свободния пазар. "

Това съобщи изпълнителният шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев, който се впусна в спор в ефира на Нова с заместник-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев.

На въпрос обаче по какъв начин се получава дефицитът - в един ден има 14 хиляди kWh, а на другия 4 kWh - Илиев сподели, че НЕК продава непотребното си количество на свободния пазар, тъй като сдружението имало право на това . " НЕК има обвързване да доставя ток на популацията, да доставя водни запаси за напояване ", добави той.

Илиев беше твърдо безапелационен, че НЕК не въздейства на цената на тока и няма обвързване. " НЕК няма никакви отговорности. На НЕК е вменено задължението да доставя ток на население, да го доставя на такива цени, да има несъмнено доставяне. Компанията нямала безусловно никакви задължения за промишления ток ", бяха точните думи на Илиев.
 Васил Велев: Има признаци на проведена незаконна група в енергетиката
Васил Велев: Има признаци на проведена незаконна група в енергетиката

При подобен НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Това обаче не е цялостната истина съгласно Радев. И той стартира поред.

" Естествено, че НЕК има обвързване, като част от групата на Българския енергиен холдинг, включваща в този случай като поколения НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да извършват като най-малко най-малко квотите, които би трябвало да бъдат заделени за ден напред. Не инцидентно приказваме за минимални количества. Ако би трябвало да дръпнем обратно чертата - от кое място се появи този ангажимент? -По наказателно дело. Защо по наказателно дело? -Защото в България свободния пазар се манипулира.

Може ли НЕК да въздейства на цените? -Естествено, че може. НЕК има в действителност голяма роля в този един развой ", съобщи Радев.

От своя страна Илиев дефинира думите му за безусловно погрешни. " Казаха, че НЕК е монополист. НЕК създава под 8% от електрическата енергия в България. Как ще е монополист ", захапа той.

Илиев изясни, че НЕК работи извънредно подчинено на потребностите на популацията. По думите му през въпросните дни се очаквали съществени превалявания. Тогава НЕК имала задължението по предварителна защита да изпразни язовирите, да няма наводнения.
 НЕК дава отговор на работодателите
НЕК дава отговор на работодателите

Каква е обстановката на контролирания пазар и осъществяване на отговорностите на НЕК ЕАД

На въпрос дали за през днешния ден е било планувано токът да е по-скъп поради днешните превалявания, Илиев изясни, че не може да каже. НЕК не отговарял за тока на свободния пазар. " Имаме отговорности, което Европейска комисия, с цел да не наложи санкция на България, ние подписахме обвързване всеки час да пускаме на борсата , с цел да бъде ликвидна количества, които ние сме задължени дори и по цена - ние го пускаме на цена, която е много под себестойността. "

Илиев призна , че води връзка с бизнеса. Призна и че в бранша има проблеми , които не можели обаче да се решат по този метод (с желаната му от бизнеса оставка - бел. ред.).

В отговор Радев съобщи, че НЕК е един необикновен проблем, който може да повлияе на ценообразуването . " НЕК е и публичен снабдител, и произвеждане на електрическа енергия, НЕК е и търговец, включително и на свободния пазар ", разяснява той и направи съпоставяне с футбола. Ако си представим, че НЕК е реферът в мача, то в тази ситуация той имал правото и да отиграва топката, както и да направи асистенция за гол. " НЕК може да изведе някого и да го направи голмайстор, може да го изведе в мощно съперника позиция по-напред ", изясни той.

На въпрос за какво въпреки всичко сме с най-скъпия ток в Европа, Илиев сподели, че става въпрос за 2 дни. България си била избрала този модел. От 2014 година токът се продавал по графици, а от началото на предходната година целият свободен ток се продавал единствено на борсата.
 Работодателите упорстват за инспекция на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата
Работодателите упорстват за инспекция на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Да се знае какво е довело до привършване на квотите ток за контролирания пазар

Бизнесът продължава да желае оставката на Илиев, уточни Радев. Всъщност работодателите от всички представителни организации желаят " мощни ограничения и промени изобщо в енергийната система " . Желанията на работодателите изобщо не се изчерпвали с една съответна физическа оставка.

Радев разяснява, че държанието на НЕК е несъответстващо . По думите му не ставало въпрос единствено за две съответни дни при скъпа цена на електрическата енергия. " Не един път сме очевидци на на практика неестествен недостиг , търговски недостиг на електрическа енергия, я не за физически недостиг на електрическа енергия. Ако в един миг сме в недостиг от АЕЦ или НЕК, в действителност този ток го няма. Той е осъществен - някой търговец прави марш - предлагайки същия този ток на вътрешния пазар , още веднъж в ден напред. "

Илиев прекъсна Радев: " Аз не знам за какво върху това да въздейства НЕК. НЕК е публичен снабдител, доставя ток на популацията. Излишният ток го предлага на свободния пазар. Този, който в даден час не му е нужен. НЕК предлага пикова електрическа енергия на свободния пазар единствено в случите, когато има непотребна такава, какъвто беше казусът в края на месец април, когато предложи пикова по избор, от понеделник до петък, в светлата част на денонощието. Нито един български участник нямаше. Купиха го чужденци. "

И битката продължи. Според Радев всичко е станало тъкмо противоположното.

Радев: " Вие дадохте пикова сила, на 19 април организирахте търг с мощ 50 мегавата, с начална цена 95 лв.. За какъв интервал от време? -За Великденските празници , до 30 април. Ясно е, че в този случай огромна част от промишлеността не работи , публични празници са, известно е доста добре. И на този декор се прави оправданието - " аз ви предложих пик, а вие не го купувате ". Купиха се 25 мегавата на цена с 2 стотинки от горната страна - 95.02 лв., и се разпродава в миг, в който не е необходим. "
 НЕК спазвала закона, обвиняванията са неприятни за Петър Илиев
НЕК спазвала закона, обвиняванията са неприятни за Петър Илиев

Шефът на НЕК не вижда за какво да подава оставка

Единственият консенсус в дебата беше към това, че в родната енергетика има проблеми с промишления ток.

Радев изясни, че в действителност проблем се крие не в това, че цената се дефинира от пазара, а в това, че на пазара предлагането е лимитирано. " Представете си, че по някаква причина едни 30 мегавата, които са непрекъснат товар, са изтеглени от този пазар през някаква двустранна спогодба. Пазарът е толкоз тъничък, че тези 30 мегавата могат да го преобърнат като цена ", разяснява зам.-председателят на АИКБ.

Дебатът завърши със спор по отношение на това дали повишаването на тока рефлектира върху цените на стоките , достигащи до потребителите. Според Илиев това не е по този начин - 2 дни токът бил по-скъп, след това по-евтин от тока в прилежащите ни страни. Според Радев тази опция е напълно действителна, тъй като всеки търговец след това търси метод да осъществя по-скъпата си продукция поради по-високата себестойност.
 Красимир Дачев към НЕК: Няма губещ монополист
Красимир Дачев към НЕК: Няма губещ монополист

От енергийното министерство да вземат ограничения чака бизнесменът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР