Господин Дачев, живеем в дни на страхове - за живота

...
Господин Дачев, живеем в дни на страхове - за живота
Коментари Харесай

След кризата ще последва бързо възстановяване, каквото не сме и сънували

Господин Дачев, живеем в дни на страхове - за живота си, за здравето си, за оцеляването си. Но няма по какъв начин да не си задаваме и въпроса - какво следва след пандемичната рецесия?

- След пандемичната рецесия ще последва едно доста бързо възобновяване, което дори не сме го и сънували. Естествено е, че ще останат повече промени в главата ни и в нашите междуличностни връзки. В интервала на възобновяване ще се усещаме като след баня.

В ие сте измежду най-известните български бизнесмени, а ръководеното от Вас дружество „ Свилоза “ сигурно също е изправено пред сериозна финансова заплаха. Какво вършиме, с цел да се справите със обстановката?

- И ние имаме доста тежки финансови проблеми и те са свързани с интернационалната цена на тържищата на целулозата, която падна доста сензитивно - с близо 50 % от месец март предходната година до момента. А от месец октомври насам към този момент работим под себестойност. Какво вършим? Мобилизация! В такива моменти нищо друго не ни би трябвало с изключение на да се активизираме, тъй като към проблемите на международната финансова система се прибави и казуса с този корона вирус. Ефектът на рецесията и признаците на криза бяха неведнъж засилени с връхлетялата ни пандемия. При тази обстановка няма различен излаз, с изключение на активизиране на всички, които работят в предприятието, тъй като единствено това може да ни извади от обстановката.

Правителството разгласи икономическите ограничения, които страната ще предприеме. Доколко те ще могат да компенсират хората на бизнеса като Вас?

- Естествено, че всякаква намеса от страна на държавното управление, посредством която могат да се компенсират загубите, е добре пристигнала. Няма по какъв начин обаче да не прави усещане, че вместо да се активизираме, всички започваме да хленчим. Това доста ме изненадва. Ако се вгледаме в историята ще забележим, че в моменти, когато има проблеми за цялата страна, нормално хората са се консолидирали, мобилизирали са се, подкрепят се. А ние в този момент? Явно толкоз сме се разглезили към този момент, че не можем да се вземем в ръце, макар положителното предпочитание на Правителството да оказва помощ и макар милиардите, които то отпуска.

В последните дни пораждат доста въпроси към тези ограничения - смятате ли, че ще има по-специален „ асортимент “ на компаниите и предприятията, които ще се възползват от помощта на страната?

- Дали ще има специфичен асортимент? Не имам вяра! Въпреки, че ще има доста такива мераци, тъй като знаете, че риба се лови в мътна вода. Може би ще има и такива изключения, само че не позволявам, че тъкмо в този миг хората от които зависи използването на тези ограничения ще си разрешат такива волности. Аз съм положително мислещ.

От години сте прочут със сериозната обществена политика, която прилагате във връзка с работещите във Вашето дружество. Тя ще претърпи ли смяна след упования удар върху производствата?

- Ще направя всичко допустимо тази обстановка да не се отрази по никакъв метод на ситуацията на служащите, макар че това ще коства доста средства. Дори сега това да се почуства по-слабо, сигурно ще се отрази в идващите една-две години. Но опитите, които ще направя ще бъдат в посока да няма смяна. Моето отношение към хората, които работят в тази обстановка, също ще остане такова, каквото е било и да този миг.

Все отново в случай че се наложи, ще освобождавате ли служащи и в случай че решите да избегнете подобен ход, имате ли запаси, посредством които да се справите?

- Ние запасите, както към този момент загатнах, ги консумираме още от месец октомври. Когато започнахме да работим под себестойност и загубите на месец стигнаха над 1.5 млн. лв.. Имали сме такива интервали, ще гледаме да устискаме и в този момент. Още два-три месеца нямам доверие да има някакъв проблем. И тук няма несъгласие в моите думи, че ние след този вирус няма да изчезнем след към месец. Проблемът е, че при нас и стоката, която произвеждаме е борсова, а там равнищата са паднали на 24 - годишно дъно. А те няма да могат толкоз бързо да се възстановят, защото фабриките, които създават и работят с моята суровина в този момент са затворили.

Можете ли да предвидите размера на провалите, които рецесията ще донесе?

- Естествено, че ще има провали в международен мащаб. Прогнозите са спадът в производствата в целия свят да бъде сред едно-две на 100. Разбира се има и по мрачни прогнози - до пет на 100. Аз мисля, че у нас брутният ни вътрешен артикул ще падне най-много до три на 100. Причината е, че постоянно след такива моменти на рецесия има доста бързо възобновяване и интервал на вдъхновение на отворения пазар, и на хората, които им е писнало да бъдат в такава обстановка. Затова считам, че провалите ще бъдат повече в мозъците, в сравнение с действителни такива.

Но надали през днешния ден някой може да планува размера на провалите с математическа акуратност. Това е въпрос, който сигурно ще получи отговорите си много по-късно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР