Господарите Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на щаба за борба

...
Господарите Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на щаба за борба
Коментари Харесай

Вижте как изглеждаше Генералът без униформа днес

 Господарите Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на щаба за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски дадоха отговор на въпроси на жители, заложени във Facebook страницата на " Господари на ефира ".  " Продължавам от ден на ден да се тормозя. В началото слушахме докторите, че е грип като другите грипове. Всякакви теории чух през цялото това време. Как ще пристигна, пик, имунитети. Аз съм най-малко удовлетворен, че наред с всички леки ограничения, които тогава бяха в наш ущърб, дори в прилежащата постройка ни се подиграваха, че има два вируса, ние тогава с сътрудниците в държавното управление взехме решение да създадем един действен щаб, в който да сложим хората, които всяка заран се изправят пред вас, с цел да може колкото е допустимо освен да не се политизира този проблем, а да взимаме най-правилните ограничения ", разяснява Борисов.

" Животът потвърди какъв брой е било навременно и съответно това, което направихме. Вчера Русия и Кипър вкараха нашите ограничения. Дотук направихме верните неща ", сподели още той.

" Ние към днешна дата сме създали всичко, което в света е направено. Вървим по доста тънка нишка, хем да са ни строги ограниченията, хем да дадем въздух на обществото, с цел да не се паникьоса. Има и по-строги от нашите ограничения. В Италия вкараха декларация за излизане. В Русия кучето можеш да си го разхождаш на 100 метра от вкъщи ", посочи министър председателят.

" Единственото и спазването на ограниченията, това вършим сега ", безапелационен е министър-председателят.

" Чувствам се доктор. Другите трофеи не са най-важното, макар че не се усещам комплексиран от тях ", съобщи проф. Мутафчийски.  " Във всички армии основните лекари на армиите са генерали, какъвто съм и аз, и носят своите униформи с чест ", безапелационен е той.

" И в този момент изявлението на всички инфекционисти приказват, че това не е чак такова знамение. Те споделят, че ще има стаден имунитет и че ще отмине. За разлика от азиатските страни, Европа е с много застаряващо население и ударът е доста по-сериозен. Тази зараза стана безусловно смъртоносна поради бързото разгръщане и невъзможността здравните системи да се оправят ", изясни началникът на щаба за битка с ковид.

По думите му коронавирусът към момента не е посочил същинското си лице.

" В магазините опашките са на 2 метра отдалеченост. В градския превоз бяха направени едни ограничения, които са ефикасни - позволи се зелената и синята зона да са безвъзмездни. Не съм видял препълненият градски превоз, много е рядък. Въпреки това има скупчване на хора в затворено пространство, по тази причина и предложихме наложително носене на маски. Но това претърпя забележителен хейт ", добави проф. Мутафчийски.

" Ако имаме претенциите за едно проведено общество, е ясно, че единственото потвърдено, което оказва помощ за неразпространението на ковид, е дистанцията и маската, която защищава, в случай че някой кихне или се изкашля, да не ти попадне слюнка на лицето. Колко коства една бира или една кутия цигари. Колкото една маска ", отсече Борисов.

" Тук въпросът не е да вземем на някой човечец 5000 лв.. Въпросът е да схванат, че в случай че не са деликатни, могат да заразят и 100 индивида. За тези, които нямат 3 лв., ще раздадем маски, само че умоляваме хората да си сложат маските ", сподели още министър председателят.

" Вече всички приказват за война. Най-важно е по време на война да не се разколебаваш. Ние не сме безгрешни, не сме приключили институт за битка против ковид. При всички положения носенето на маски не е нездравословно, а е потребно ", безапелационен е министър-председателят.

" Не е време за дребни политически сметки. Има нежен консенсус. Първата битка е за спасяването на допустимо най-вече човешки животи. Вторият е за спасяването на стопанската система. Ние се готвим за по-лош сюжет от този, за който се приготвят песимистите. А те считат, че този вирус само ще спре растежа. Но има и песимисти, които чертаят доста по-мрачни сюжети ", изясни вицепремиерът Томислав Дончев.

" Аз бленувам за времето, когато ходехте да мерите една плочка на " Граф Игнатиев ", с цел да вършиме 10 минути репортаж и да вдигате кавги. Опозицията от всяко нещо прави скандал, без да си дава сметка за това. Помните, че имаше кавги за внасянето на отпадъци от Италия. И какво стана? Имаше някакви тарикати, които прокуратурата си го хвана и в този момент няма нищо. Имаше кавги за водата в Перник. Да, но 70 години нищо не беше правено по инфраструктурата на града. А отговорните за източването на язовир " Студена " още са в пандиза ", разгласи Борисов.

" Днес Радев се изрече, че от ограниченията ни се е видяло, че хазната е празна. Как ще е празна? Той доста неща не разбра през тези 5 години. Това, което вкарваме в Народното събрание, има  единствено една цел - да се подготвим за буфери. Сега имаме 5-7 милиарда да попълним всички неща. В един миг в действителност ще останем без пари. Сега ще дебнем пазарите ", разяснява министър председателят.

" Не е казано, че ще изхарчим тези 10 милиарда дълг. Сега имаме пари, само че желаеме да се подготвим и да вдигнем стопанската система, когато свърши рецесията. Системите са цялостни пари, другояче от кое място в този момент ще дадем 50 млн. за пенсионерите. Или по какъв начин ще финансираме мярката 60:40 ", отсече министър-председателят

" Няма по какъв начин да обясниш с " да " и " не ", че държавната хазна е цялостна, а един споделя, че е празна ", недоволства той.

" Хората пътуват през КПП-тата единствено при последна нужда. Използването на термометри единствено ще утежни нещата и би нараснало до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае нуждата, че би трябвало да се пътува единствено при последна нужда ", разгласи ген. Мутафчийски.

Премиерът добави, че тази мярка може да претърпи промени и избрани служащи да минават в избрани часове през КПП-тата. По думите му не би трябвало да има скупчвания и хората би трябвало да пътуват, с цел да работят.

Борисов призна, че има огромен проблем с автомобилните фабрики. " Докато не тръгнат немските и френските фабрики, нашите също няма да тръгнат, тъй като няма за кого да създават. Това са 250 000 служащи и те ще са по схемата 60:40. За тази мярка ще отидат 1,5 милиарда лева ", пресметна министър-председателят.

" Ние бяхме първите, които реорганизирахме стопанската система си. В другите страни сътрудниците със сълзи се молят за дрехи ", добави министър председателят.

" Много неща се наложи да бъдат отсрочени във времето. Ако се задържи повече от месец това нещо, ще се вземат ограничения да се извърши имунизационният календар. Мислим в тази посока ", разяснява проф. Мутафчийски на въпрос за анулираните съвещания на бременни и спрените имунизации на деца.

" За наслада, започваме да изписваме заболели. Подготвихме залите, не дай Боже, в случай че пристигна пандемията. Дано Господ да ни пази. Представяте ли си какво му е на испанския ми сътрудник, който през днешния ден разгласи по какъв брой индивида могат да вървят на погребения или по какъв начин пращат хладилни камиони за храна откъм гърба зад лечебните заведения, с цел да извозват трупове ", сподели още Борисов.

" Всеки проблем, който поражда, ние незабавно го обсъждаме и му намираме решение ", разясни той.

Премиерът сподели, че всеки ден пита сътрудниците си дали имат лекарство, само че на никое място няма такова. Все отново южнокорейският му сътрудник е заречен да изпрати 30 000 PCR теста.

" PCR пробата, колкото и да е недействителен, той е най-хубавият за откриването на болестта. За България има към 10 до 15 лаборатории, където една машина даже и 24 часа да работи, може да прави 150-200 теста. Досега сме правили най-много 400 теста. Изследвани са всички, които имат симптоматика, контактните лица на първа линия и здравният личен състав ", изясни проф. Мутафчийски.

" Ние имаме 20 души инфектиран медицински личен състав. Не всички са инфектирани по време на работа. Ако се вършат повече проби, сигурно биха излезли повече инфектирани. Потенциалът на един инфектиран е да болести 1,5-2 индивида дневно ", разкри шефът на щаба за битка с ковид.

" Предполагаме, че хващаме 2 случая от 11. В Щатите тестват 1 млн. души, само че там е над 300 млн. население. Ние сме в средата по брой на проби на население, малко под германия ", посочи шефът на ВМА.

" Станал съм като търговец, всеки ден звъня и запитвам дали имат PCR проби ", включи се и министър председателят в диалога.

" Говорим за излизане от у дома с декларация. Това е италианският модел. По всяка възможност няма да става дума за есемес. В приложението, което е създадено и ще пуснем, ще може да се вписват жителите, в случай че стигнем до стягане на ограниченията ", изясни вицепремиерът Дончев.

" Разговарял съм с всички владици. Вярвам в тях. Църквата е отвън страната в този смисъл. Ако се направи службите да са изнесени и се вземат нужните ограничения, уверен съм, че с всеобщи старания всеки ще може да мине, да си възпламени една свещичка и да се помоли на Господ. За момента нещата остават по този начин. Все отново има още 2 седмици ", съобщи Борисов.

" МВФ отпуска над 100 милиарда $ към този момент за битката с ковид. Вчера говорихме с нея и с министрите, с цел да можем да обсъдим ограниченията. Кризата е огромна на всички места. При опциите на Америка 2 хиляди милиарда са отпуснати за битка с този вирус. Има 81 страни, които са се записали за тези пари от Международния валутен фонд. Дано не ни се постанова да употребяваме фонда. Ние имаме такива индикатори, че критериите изобщо не са значими. Ние емитираме този дълг, с цел да има сигурност. Пари има, въпросът е да бъдем умни и рационални ", безапелационен е министър председателят.

Според него тези, които най-вече пишат и приказват, най-дълго изкараха в Гърция.

" Всички лечебни заведения в България са подготвени да одобряват инфектирани с ковид. Заболяването протича с един доста непредвидим ход. В началото всички случаи имат висока температура. Моите откровени съболезнования за умрелите майка и щерка в Благоевград. Не мога да дава отговор в каква фаза са признати в болница. В началото те не бяха интубирани. След това бяха интубирани. В общи линии смяната на положението от положително до интубиране от време на време е 2 дни ", разяснява проф. Мутафчийски на въпрос за умрелите майка и щерка в Благоевград от ковид.

Той добави, че хората със признаци би трябвало да се обадят на персоналните си лекари, а в случай че положението им е по-тежко на 112, с цел да може кола за спешна помощ да ги извози до болничното заведение.

" Аз самият съм отказвал подаяние в интерес на ВМА, с цел да отиде в общия фонд ", разкри проф. Мутафчийски. По думите му сега всички старания са ориентирани към лечебните заведения в провинцията, защото в София има задоволително лечебни заведения.

" Пациентите с ковид не трябва да се самолекуват и не трябва да контактуват с други хора. Пациентите в лека форма взимат единствено парацетамол, с цел да смъкват температурата. Всички пациенти имат температура и тя е през целия интервал. Не е пожелателно да има самолечение, по тази причина и пациентите би трябвало да се извърнат към персоналния си доктор ", изясни шефът на ВМА.

" Чудесна концепция донор да закупи 50 000 бързи теста. За страдание, не можем да посочим предложен и меродавен тест. Сега търсенията ни са към европейски производители с изключение на към Южна корея ", добави ген. Венцислав Мутафчийски.

Премиерът изясни, че израелският му сътрудник е оповестил, че най-малко 8 седмици ще са нужни, за изработването на меродавен тест.

" С бързи проби тествахме 600 военни и резултатът беше нулев. Но това не е правилно, тъй като имаше 30 заболели. Сега ще ревизираме и белгийския вид. Търсенето е непрестанно ", безапелационен е шефът на щаба за битка с ковид.

" В България се лекуват всички. Във ВМА от 30 лежащи 7 са без осигуровки. И Касата няма да ни ги заплати ", разкри той.

Министър-председателят се възмути от жителите, които се вършат на тарикати и не си заплащат осигуровките, само че в този момент ще бъдат лекувани наедно с другите. " В Америка в случай че нямаш осигуровка, ще ти вземат всичко от гърба. Сега излиза наяве какъв брой е значимо да си се осигурявал на същинската си заплата, да си си плащал осигуровките. Защо при най-ниските налози в Европа си го правил това ", попита Борисов.

" Като банкрутираме сдруженията, които обезпечават услугите, изобщо няма да ги има тези услуги. Сега има пари. Кой не получава приходи. Затова ги има буферите и вършим всичко належащо да се подсигурим. Затова са и тези задължения, които вероятно ще вземем. Затова и отиваме на следващия ден на актуализация на бюджета ", посочи министър председателят на въпрос за какво не спрат заплащането на битовите сметки за времето на изключителното състояние.

" Докато вървим постепенно и постепенно се понижават приходите, имаме късмет да тръгнем нагоре. Ако продължи това освен това от година, няма да има пари за заплати и пенсии и към този момент не приказваме за сметки. Това са най-черните сюжети. Ние предвиждаме стопанската система ни да отиде минимум 3 пункта надолу ", призна той.

" В момента от 700 кревати в този момент са 7747 кревати. Реанимационните кревати също са с 1000 от горната страна. Това не е успокояващо, тъй като епидемията напредва с по 20-30 индивида дневно, само че това е към този момент ", изясни проф. Мутафчийски.

" Депутатите от ГЕРБ подариха 100 000 от заплатите. Партията подари 100 000 от дотацията си. Всички министри дарихме също по 1000 лева Някои министри взимат и по 4000 лв. заплата. Готови сме вместо по 1000 лв., да дадем и по 2000 лв.. Готови сме да влезем и с още - колкото е належащо, толкоз. Най-малко заплата или каквото и да е било ме интересува. Никой не може да ми заплати грижите и напрежението сега ", отсече Борисов.

" Има късмет след рецесията да бъдем по-силни ", разгласи Томислав Дончев.

" Най-вероятно нищо няма да е същото след тази рецесия ", добави ген. Мутафчийски.

" Господ оказва помощ, само че в кошара не вкарва. Трябва да работиш доста и да си окажеш помощ и самичък, с цел да ти помогне и Господ. Мине ли рецесията, след 3 дни ще се не помни. И тогава желая един репортаж да обиколим нощна София, или Варна, или Бургас. Мили мои, най-вече ми липсва общественото другарство. Да излезеш, да пориташ, да отидеш на кино. Омръзна ми да виждам Томислав, Мутафчийски и министрите. Сега е значимото да избутаме тези един-два месеца ", сподели министър председателят.

Той изрази съболезнования на всички фамилии и близки на умрелите от ковид.

" Ако в този момент пристигна вест, че има лекарство, тържищата ще тръгнат нагоре. Ключовата дума е лекарство ", заключи министър председателят.

" Когато завърши епидемията, няма да сме забавни нито аз, нито Мутафчийски и няма да се постанова да се изправяме пред вас и да оповестяваме, че рецесията е свършила ", приключи министър-председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР