Господа политици, депутати и правителствени вождове, бъдете по-внимателни със свободното

...
Господа политици, депутати и правителствени вождове, бъдете по-внимателни със свободното
Коментари Харесай

И СБЖ отговори на Денков: Без уважението на това твърде често унижавано от вас общество сте нула

" Господа политици, депутати и държавни вождове, бъдете по-внимателни със свободното журналистическо слово и медиите - медиаторите сред вас и обществото . Без уважението на това прекомерно постоянно унижавано от вас общество сте нула ", се споделя в.

" В свое Фейсбук-интервю на 7 август министър председателят Николай Д енков неуместно опита да се превъплъти в преподавател по " базови стандарти " на публицистиката . В резултат обаче сподели фрапантна си некомпетентност за пълномощията, предназначението и разликата в дейностите на Съвета за за електронни медии (СЕМ) и на Етичната комисия към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ", написа Снежана Тодорова.

Тя разяснява думите на премиера Денков, че Съвет за електронни медии " не си прави работата " и че неговият ръководител " не си е на мястото ".

" Това е груба и неприемлива интервенция на олицетворяваната от министър-председателя изпълнителна власт в активността на самостоятелния регулаторен орган Съвет за електронни медии, в чиито пълномощия не влиза санкционирането за изразено мнение ", се споделя в позицията на председателката на Съюз на българските журналисти, оповестена в уеб страницата на организацията.

Снежана Тодорова написа, че Съюз на българските журналисти поддържа позицията на Съвет за електронни медии в частта, че представителите на изпълнителната и законодателната власт би трябвало да поправят държанието си във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Премиерът Денков " вместо да регистрира двата месеца на кабинета си пред общодостъпна и свободна за всички публицисти и медии конференция, избра да избегне риска от сериозни питания и да се изяви онлайн, без жив разговор с публика, отговаряйки на комфортно подавани му въпроси от обществена мрежа ", е мнението на Тодорова.

" Конфузна за министър-председателя се оказа и обстановката, в която се подведе по съдържаща се в заложен от посредника Найо Тицин въпрос погрешна информация, приписваща непознати думи в изопачен подтекст на председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова . Вместо да съблюдава личните си дадени секунди по-рано инструкции към публицистите по какъв начин да ревизират обстоятелствата от няколко източника и да прекъсват събеседниците си, в случай че се усъмнят в думите им, Николай Денков с лекост даде своя осъждаща оценка, затъвайки по този начин в откровена операция ", гласи още позицията на Снежана Тодорова.

По думите й премиерският пост изисква по-отговорно боравене с думи и изводи.

Председателката на Съюз на българските журналисти разяснява и изявление на акад. Николай Денков след публикуването на позицията на Съвет за електронни медии. По думите й изявлението му е било " в същия неприемлив том към самостоятелния медиен регулатор ".

" Ето за какво Съюз на българските журналисти насочва настойчив апел към ръководителя на държавното управление да приведе държанието и изказванията си по отношение на свободното журналистическо слово, медиите и Съвет за електронни медии в сходство с европейските правови и демократични стандарти ", написа още Тодорова.

В обявата си тя разяснява и оставката на Вежди Рашидов като ръководител на парламентарната комисия за просвета и медии след изявлението му от 7 август по отношение на дамите, жертви на принуждение.

" Съюз на българските журналисти може единствено да означи, че тази оставка бе назряла прекомерно от дълго време поради още доста други неприемливи за тази позиция изявления на Рашидов ", гласи позицията на Снежана Тодорова.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР