Горският пожар, който възникна вчера в късните часове на деня

...
Горският пожар, който възникна вчера в късните часове на деня
Коментари Харесай

Горският пожар в землището на с. Дренково е локализиран

Горският пожар, който породи през вчерашния ден в късните часове на деня в землището на село Дренково, община Благоевград, е към този момент локализиран, оповестиха от Изпълнителната организация по горите. Предприети са всички вероятни дейности за неговото потушаване. С гасенето на пожара през днешния ден са ангажирани над 80 горски чиновници с 8 профилирани автомобила за гасене, повече от 50 служителя на Групово дело ПБЗН и един булдозер.

До момента това е най-големият горски пожар за тази година. Вследствие на мощния вятър, засегнатите в него горски територии са най-вече към 220 дка култури от черен бор, от тях 15 дка са унищожени от върхов пожар, а 50 дка са голини.

Над 2 000 дка са опожарените горски територии от 120 горски пожара от началото на годината до момента. За съпоставяне през същия интервал на 2017 година, са били регистрирани 484 пожара със наранени 45 111 дка, от които 9а844 дка от върхов пожар.

Тревожно е повишаването на броя на горските пожари през последните няколко седмици, сочат данните на Изпълнителна организация по горите. Броят на пожарите единствено през септември доближи 33, а опожарените горски площи са над 800 дка, което е съвсем 50 на 100 от всички наранени от пожари горски територии за 2018 година

От ИАГ припомнят, че по време на пожароопасен сезон, който е в действие на територията на цялата страна, е неприемливо паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите.

Това е допустимо само на особено обозначените за това места, в които са построени безвредни огнища и наоколо до тях нормално има поток или река. Дори и на регламентираните за задачата места Изпълнителна организация по горите приканва жителите да не си потеглят, до момента в който огънят не бъде изцяло изгасен.

Не се позволява паленето на стърнища, суха трева и плява в аграрни земи, по слоговете и крайпътни линии и други площи със суха растителност. Изключително безконтролно е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при прекосяване през горски насаждения, предизвестяват от организацията.

Изпълнителна организация по горите разчита на помощта от всички жители и приканва всеки забелязал пожар в горските територии или наоколо до тях неотложно да подаде сигнал на единния европейски телефон за незабавни повиквания 112.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР