Горските пожари в цяла Южна Европа през последния месец -

...
Горските пожари в цяла Южна Европа през последния месец -
Коментари Харесай

Европа гори - Четири обяснения от Дойче веле

Горските пожари в цяла Южна Европа през последния месец - без значение дали са провокирани от гръмотевица, или от подпалвачи - са разпалени от суша и рисковите жеги, написа " Дойче веле ".

Учените не се съмняват, че изменението на климата е главният мотор на следващия рисков огнен сезон. Те също по този начин схващат, че акомодацията към климата в страните, изложени на пожар, е незадоволителна за справяне с горските пожари, които се чака да се влошат.

Разглеждаме за какво средиземноморските и балканските страни са толкоз предразположени към пожари и изследваме следствията от затоплящия се свят.

Exceptional heatwave now approaching 2 weeks in parts of southern Europe.

Unsurprisingly, the danger of wildfires in many areas is rated as very extreme.
— Dave Throup (@DaveThroupEA)
1. Защо средиземноморските райони са толкоз пожароопасни?

Летните пожари са естествена и постоянно нужна част от живота на средиземноморските гори. През десетилетието преди 2016 година към 48 000 горски пожара са изгорили 457 000 хектара годишно в петте южноевропейски страни, където горските пожари са най-разпространени: Испания, Франция, Португалия, Италия и Гърция. Според учените огънят също може да провокира възобновяване и да насърчи биоразнообразието в тези райони.

Всъщност общностите са се научили да се оправят по-добре със средногодишните пожари в горещи и сухи райони в Южна Европа, като по-сложните тактики за попречване на пожари водят до изцяло понижаване на броя и размера на пожарите от 1980 година насам.

Но прекомерно постоянно през последните години пожарите ескалират надалеч над естествения им размер и интензитет.

Разрушителните пожари през 2017 и 2018 година лишиха стотици животи в цяла област, разпростряла се от Турция до Испания, до момента в който страните от Централна и Северна Европа, в това число Швеция, също пострадаха.

Такива невиждани огнени събития са неизбежно свързани с рискови засушавания и топлинни талази.
 Южна Европа търси запаси, с цел да се оправи с жегата и пожарите
Южна Европа търси запаси, с цел да се оправи с жегата и пожарите

Гърция включи още веднъж ТЕЦ-овете

2. Какво провокира пожарите?

Месец юли е вторият най-горещ, регистриран в миналото в Европа (и третият най-горещ в международен мащаб). Югът на континента е във фокуса на тази изключителна горещина, като температурите в Гърция тази седмица се чака да доближат най-много от 47 градуса по Целзий.

Гърция и прилежаща Турция са в разгара на гореща вълна, която би могла да бъде най-лошата от 30 години - извиквайки мемоари от кошмарния огнен сезон на 1987 година, който лиши 1500 живота единствено в Гърция.

В Турция съвсем 200 обособени горски пожара бушуват в страната единствено за седмица, което принуждава някои крайбрежни поданици и туристи да избягат в Егейско море в търсене на сигурност.

Така че, до момента в който палежите и естествените аргументи, като мълнии, са еднообразно отговорни за разпалването на пожарите, рисковата топлота е нараснала интензивността им и е същинският провинен за разрушенията, нанесени в регионите, наранени от пожар. Ето за какво най -малко 55% повече повърхност е изгоряла в цяла Европа до 5 август от междинната стойност за предходните 12 години.

Този факт се усложнява от остарялото ръководство на горите, а от време на време даже от свръхзащитата на естествените гори, да вземем за пример посредством гасене на пожар.

Пожар на 1 август пламна в Пинета Данунциана, градска борова гора в италианския град Пескара, принуждавайки 800 души да се изтеглят. Но защото регионът е предпазен естествен резерват, той не предстои на ръководство на горите, като постоянно почистване на подраст или подлагане на следени изгаряния. " Подрастът изгоря доста бързо ", сподели Карло Маски, кмет на Пескара.

" В множеството средиземноморски райони актуалните политики за ръководство на горските пожари като цяло са прекомерно фокусирани върху потискането и към този момент не са приспособени към продължаващата световна смяна ", пишат създателите на проучване през 2021 година " Разбиране на измененията в пожарите в Южна Европа ".

Fires very close to Athens now.
— Kees van der Leun (@Sustainable2050)
3. И по този начин, какво общо има климатът с това?

Докато изгорената повърхност на средиземноморския район понижава леко през последните 40 години, това се дължи основно на по-ефективни старания за надзор на огъня, съгласно Европейската организация по околна среда.

Глобалното стопляне усилва честотата и тежестта на климатичните условия в международен мащаб - както се вижда по време на невижданите горски пожари в Австралия и Калифорния през последните години.

И неизбежно изменението на климата усили риска от горски пожари в цяла Европа, в това число в централните и северните региони, които нормално не са предразположени към пожари.
 НАСА сигнализира: Земята улавя
НАСА сигнализира: Земята улавя " невиждано " количество топлота

" Енергийният дисбаланс на Земята почти се е удвоил "

4. Какви са последствията за климата?

В международен мащаб горските пожари са виновни за забележителните излъчвания на парникови газове и за 5% до 8% от 3,3 милиона годишни преждевременни смъртни случаи от неприятно качество на въздуха, съгласно климатичната група Carbon Brief.

Но въглеродните излъчвания от горски пожари понижават през последните десетилетия. Това още веднъж се дължи на усъвършенстваната противопожарна отбрана.

Оставащият проблем е сериозността или интензивността на пожара, което има по-мащабен резултат върху улавянето на въглерод, защото горите горят толкоз, че не се възвръщат.

През 2017 година излъчванията на CO2 от рискови горски пожари в Югозападна Европа (а точно Иберийския полуостров, Южна Франция и Италия) са най-високите от най-малко 2003 година насам, достигайки почти 37 тераграма CO2.

За да сложим това в подтекст, извънредно необятно публикуваните горски пожари над Иберийския полуостров и средиземноморското крайбрежие през 2003 година регистрират същото равнище на антропогенни излъчвания като цяла Западна Европа за тази година.

И в случай че интензивността на горските пожари унищожава забележителна горска завивка през 2021 година, загубата на въглеродно усвояване може да бъде още по-опустошителна за климата.
 Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предизвестяват учени
Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предизвестяват учени

Сривът на Гълфстрийм заплашва с рисково време в Европа и по-високи окенаски равнища по източния бряг на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР