Горски тръгват по следите на мечката, която от седмици гастролира

Горски тръгват по следите на мечката, която от седмици гастролира ...

Мечка тормози великотърновското село Пушево.


Горски тръгват по следите на мечката, която от седмици гастролира във великотърновското село Пушево.

Оказа се, че поставените капани от хората в селото, са незаконни и трябва да се премахнат. Улица "7-ма" е най-посещавана от дивото животно. Преди дни, Иван Иванов я вижда в двора си в точно полунощ. "Не може да отвори вратата, дойде е тука душка, пъшка, изправя се тука, и ей я мрежата как е скъсана", разказва пред камерата на БТВ Иван.

Разкъсан диван, обърнат грил, счупена стълба са поразиите в съседните дворове. Заради необичайното присъствие някои са се оборудвали с видеонаблюдение.

За успокоение, по местна инициатива, са заложени капани. Според горските обаче, те са незаконни. Според инж. Йордан Бобонков, директор на Държавно горско стопанство "Болярка" - Велико Търново, ловуването с капани е вид лов, независимо, че са капани и не се използва огнестрелно оръжие.

"Говорим за защитен вид, който не е обект на лов. Ефикасно нещо са репелентите, електропастирите, подплашващите средства", обясни инж. Цветелин Миланов, директор на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

Капаните ще бъдат премахнати. Комисия ще прецени как да отблъскване дивото животно. Според специалистите, мечката предпочела селото за набавяне на храна преди зимата, е около 2-годишна.

Източник: novini.bg