Горски пожар отне живота на един калифорнийски пожарникар и стана

Горски пожар отне живота на един калифорнийски пожарникар и стана ...

Фъргюсън подпали Калифорния и взе жертва.


Горски пожар отне живота на един калифорнийски пожарникар и стана причина за затварянето на ключов маршрут, водещ до националния парк "Йосемити" в щата Калифорния, предаде АП.

Екипите, мобилизирани за борба със стихията, се сблъскаха вчера с непоносими условия, посочва агенцията. Пожарът, наречен "Фъргюсън", пламна в петък и опустоши близо 18 квадратни километра сухи храсти по стръмните и трудно достъпни хълмове в западните покрайнини на националния парк. Огънят се разгоря неконтролируемо и властите наредиха като предпазна мярка да бъде изключено електричеството в много райони, сред които и долината Йосемити.

Освен това бе наредена и евакуацията на няколко земеделски селища, разположени непосредствено до парка, а хората от близките вили и мотели бяха инструктирани също да се евакуират, в случай че пламъците достигнат до тези постройки. Отсечка от магистрала номер 140, водеща до Йосемити бе затворена, а шофьорите бяха приканени да намерят алтернативни маршрути.

Достигналите до 42 градуса по Целзий температури и недостъпният терен затрудниха екипите на пожарната служба с потушаването на пожара, посочва БТА.

 

Източник: novini.bg