Горски пожар, избухнал в Чернобилската зона на отчуждение, е обхванал

...
Горски пожар, избухнал в Чернобилската зона на отчуждение, е обхванал
Коментари Харесай

Пожар повишава радиацията в зоната на Чернобил

Горски пожар, избухнал в Чернобилската зона на отчуждение, е обхванал повърхност от 100 хектара.  Радиацията в епицентъра на пожара надвишава допустимите граници, съобщи ТАСС, позовавайки на известие във Facebook на краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на Държавната екологична ревизия на Украйна Егор Фирсов.

  " Пожарникарите не престават да се борят с огъня, който избухна в Чернобилската зона. Ситуацията е комплицирана. Пламъците  обхванаха още 20 хектара в Чернобилската зона, към този момент горят повече от 100 хектара. Както постоянно се случва тук, някой е подпали тревата и по-късно огънят се популяризирал и към дърветата… ", се споделя в известието.

При безвредна радиационна норма от 0,14, показва  Фирсов, дозиметърът демонстрира 2,3 в епицентъра на пожара.  Във връзка с случая той прикани депутатите от Върховната Рада да усилят наказванията за причиняване на горски  пожари.

Пожарът е избухвал в събота, 4 април на помощ е извикана и авиация.  Неутрализирането на огъня се усложнява от нараствания радиационен декор в избрани зони на горене, само че сега няма опасност за обитаемоте места.  В неделя гасенето продължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР