Горски пожар гори в района на град Нови Искър. Стихията

...
Горски пожар гори в района на град Нови Искър. Стихията
Коментари Харесай

Пожарът край Костинброд е локализиран, има опасност огънят отново да пламне

Горски пожар гори в региона на град Нови Искър. Стихията е обхванала труднодостъпна околност, като се е разпростряла в 300 декара смесена гора. На място са изпратени седем пожарни коли. Не се оповестява за застрашени вилни пространства или селища. Пожарът, обхванал три села в община Костинброд, към този момент е локализиран. Вятърът в региона е доста мощен и има заплаха огънят още веднъж да пламне. Огнеборци с четири противопожарни коли остават на място, с цел да следят обстановката. 

 

В събота около обяд жителите на костинбродското село Безден се подвигат на крайници, поради пожарът, който гори буквално на метри от къщите им. Цяла нощ пожарна и доброволци гасят огъня, който заради мощния вятър се разпростира на киломентри и бързо достига до съседната община Сливница.

 
Пожарът беше на доста огромна повърхност, нощта не мина добре при тежки метеорологични условия, при мощен вятър, при кръстосан терен, съвсем беше невероятно за техника да доближи до дерето, което е зад мен и още се разпалва. С подръчни средства се опитахме и постигнахме това, което би трябвало локализирахме го и го спряхме навръх 400 м от селото имаше линия, която гореше към 2 км.
Марио Антонов - пожарникар

Пожарът е бил спрян на метри от тази къщи и от село Безден от жителите на селото с подръчни средства като туби с вода и лопатки.

 
- Ами, обезпокоеното ми беше, в смисъл, че го загасихме на към 20 метра от къщите. - С тези лопатки ли гасихте пожара? - С тези лопатки, с тези кофи, кой с каквото може.
Цанко Желязков

Сухи треви и дървета са горяли до късно през нощта.  Днес хеликоптер направи оглед на засегнатите площи. 

В момента потреблението на хеликоптер не е допустимо, поради мощния вятър. Според данни на полицията и пожарната стихията се е разпростряла на към 1 200 декара, от които 250 са иглолистна гора.
На място не престават сътрудниците да изгасяват местни огнища, тъй че да не позволен да се разпросстраняват още веднъж, това, че има мощен вятър е причина за това нещо, по тази причина екипите остават на място, с цел да работят.
Александър Джартов – основен комисар ГДПБЗН

В битката с пламъците в помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, 10 горски чиновници и 32 военнослужещи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР