Горната камара на полския парламент, Сенатът, отхвърли спорния законопроект, позволяващ

...
Горната камара на полския парламент, Сенатът, отхвърли спорния законопроект, позволяващ
Коментари Харесай

Полският Сенат отхвърли законопроекта, позволяващ на политиците да уволняват съдии

Горната камара на полския парламент, Сенатът, отхвърли противоречивия законопроект, допускащ на политиците да уволняват и глобяват съдии, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция. На 20 декември законопроектът беше признат от долната камара с 233 гласа " за " и 203 гласа " срещу ".

Днес импортираният от ръководещата партия " Право и правдивост " законопроект беше отритнат в следения от опозицията Сенат с 51 против 48 гласа.

Сега той се връща назад в долната камара, в която ръководещите разполагат с нужните гласове за окончателното му приемане.
Според критици на законопроекта той има за цел да запуши устата на съдиите и да ограничи независимостта на правосъдната система, което опонира на европейските стандарти. Законопроектът провокира възмущението на юристите и предизвика улични митинги.
ПиС обаче твърди, че препоръчаните разпореждания не се разграничават от признатите в други страни членки на Европейския съюз и подценява апела на Европейската комисия да приключи работата по законопроекта, отбелязва ДПА.

Законът беше съществено подложен на критика и от Венецианската комисия, експертния орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, от полския Върховен съд, както и от правната работа на полския парламент.

Но ПиС е непреклонна в мнението си, че правосъдната система в Полша се нуждае от дълбока промяна. Партията дефинира системата като неефективна, корумпирана и грижеща се единствено за личните си ползи си останка от комунистическата страна. Критиците на закона просто са се вкопчили в привилегированите си позиции, споделят представителите на ръководещата политическа мощ.
Според опозиционни политици обаче промените на ПиС не засягат същинските проблеми на системата, а са опит за определяне на надзор над нея. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР