Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за

...
Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за
Коментари Харесай

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предусещащ наказване за всеки, който твърди, че Полша има виновност за осъществения от нацистите Холокост по време на Втората международна война, оповестява " Ройтерс ".

С самодейността Варшава подцени рецензиите на Израел и Съединени американски щати.

Проектозаконът провокира дипломатическо напрежение сред Тел Авив и консервативното полско държавно управление след утвърждението му в долната камара на Народното събрание през предходната седмица.

Премиерът на еврейската страна Бенямин Нетаняху предизвести, че импортираните промени са опит за пренаписване на историята.

Вчера Държавният департамент на Съединени американски щати прикани Полша да преразгледа законопроекта, изразявайки паника по отношение на посоката на връзките сред двете страни.

Израел смъмри Полша за новия закон за Холокоста
Израел смъмри Полша за новия закон за Холокоста

Нетаняху жигосах новото законодателство

Според препоръчаното законодателство всеки го грози 3 година затвор, в случай че спомене фразата " полски лагери на гибелта ", макар че научни проучвания за Втората международна война няма да попадат в тази категория.

От години Полша се бори против потреблението на фразата в някои западни медии, аргументирайки се, че по този начин полската страна е възприемана като отчасти виновна за лагерите, където са избити милиони хора от нацистите.

" Трябва да изпратим явен сигнал на света, че няма да позволим да продължи обиждането на Полша ", сподели заместник-министърът на правораздаването на Полша Патрик Яки пред публицисти в Народното събрание.

Сенатът гласоподава проектозакона в ранните часове на днешния ден и ще бъде изпратен на президента Анджей Дуда за автограф.

Местната новинарска организация PAP оповестява, че 57 сенатори са дали своят вот в интерес на проектозакона, 23-ма са се оповестили " срещу " и двама - " въздържал се ".

Полското държавно управление разгласи, че законодателството има за цел да спре обвиняванията за нацистки закононарушения към полския народ и страната.

Но съгласно Съединени американски щати проектозаконът може да подкопае свободата на словото и университетския спор.

В неделя израелското външно министерство привика полския шарже д`афер, с цел да изрази възражението си.

Междувременно израелски публични представители реагираха яростно на решението на Сената на Полша, написа " Таймс оф Израел ". Един израелски народен представител предложи да се прокара законодателство в отговор на дейностите на Варшава, а министър пък изиска да се отзове израелският дипломат като форма на митинг.

В Израел се предлага да се одобри законодателство, което ще подсигурява правна отбрана за всеки, който е преследван съгласно новия полски законопроект. Второто предложение е 5 година затвор за всеки, който отхвърля Холокоста или смекчава ролята на нацистките колаборационисти, в това число и на поляци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР