Горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, прие вчера

...
Горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, прие вчера
Коментари Харесай

Британското правителство загуби гласуване в Камарата на лордовете за митническия съюз с ЕС

Горната камара на английския парламент, Камарата на лордовете, одобри през вчерашния ден корекция, предвиждаща държавното управление да контракти митнически съюз с Европейски Съюз. Това може да изправи премиера Тереза Мей пред нов проблем във връзка със тактиката й за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Горната камара на Народното събрание поддържа междупартийна корекция в Закона за търговията, предвиждаща държавното управление да предприеме всички вероятни стъпки, с цел да може Обединеното кралство да взе участие в нов митнически съюз с Брюксел, откакто напусне Европейски Съюз.

Мей отхвърля разновидността за оставане в какъвто и да било митнически съюз, защото евроскептичното крило на нейната Консервативна партия е изрично срещу такава опция. Самата концепция обаче намира поддръжка измежду някои от проевропейски настроените измежду консерваторите, както и измежду опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за търговията, чийто главен предмет е да бъдат транспонирани настоящите търговски съглашения на Европейски Съюз с трети страни в двустранни съглашения с Англия, се чака да бъде признат, преди Обединеното кралство да излезе от Евросъюза на 29 март.

Приетата от лордовете корекция може да бъде отхвърлена от избираемата долната камара на английския парламент, Камарата на общините. С тази корекция обаче английските депутати получават опция да се произнесат по въпроса и тя също по този начин усилва очакванията на тези, искащи Брекзит, при който Англия да остане тясно обвързвана с Европейски Съюз.

През януари тактиката на Мей за излизането от Евросъюза беше отхвърлена с изрично болшинство от депутатите и тя даде обещание до 12 март да внесе за гласоподаване нова, ревизирана версия на тактиката си, въпреки че съгласно европейските представители в договарянията за реализиране на промени в договореностите с Европейски Съюз няма прогрес.

Ако съглашението на премиера за Брекзит бъде отхвърлено още веднъж, тогава депутатите ще получат опцията да гласоподават за Брекзит без съглашение и за отсрочване на раздялата с Европейски Съюз за по-късна дата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР