Горна Оряховица. Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук.

...
Горна Оряховица. Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук.
Коментари Харесай

Велико Търново: Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук

Горна Оряховица. Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук. През идващите три в Градската градина ще се проведат редица фолклорни концерти, игри и надпревари, популяризиращи кулинарния артикул. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Пламен Мадемов, шеф на Исторически музей – Горна Оряховица. Празничната стратегия в днешния ден стартира в 15.00 часа, по традиция с Регионалния обзор на остарялата градска ария „ Божури “. От 17.30 часа съставите при Народно читалище „ Братя Грънчартови-2002 “ са подготвили за публиката богата фолклорна палитра, а от 18.30 часа е кулминационната точка на празничната стратегия в петъчния ден – концерт на Оркестър „ Здравец “ и Нелина.
Официалното разкриване на Празника на горнооряховския суджук е в събота, от 11.00 часа. През целият ден са планувани изяви на самодейни сформира от общината и посетители, кулинарни игри и награди. Ще се проведат надпревари за – за най-хубаво обелване на суджук, за най-бързо нарязване, за най-красиво аранжирано плато. Ще има и спомагателни игри за надяждане. От 18.00 часа на сцената ще излязат Димитър Аргиров, Оркестър „ Експерт бенд “, Жоро Любимеца и Валя. Неделният ден ще стартира още веднъж с осъществявания на самодейни сформира от общината и посетители. От 15.00 часа е откриването на XX Международен пленер „ Живописатира “ в Художествена изложба „ Недялко Каранешев. За 18.00 часа е очакван концерт на Национален фолклорен отбор „ Българе “, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще приключи с празнични илюминации. Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на статуя от дърво на тематика суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде направена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „ Градска градина “. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специфичен щанд в парка.
По време на празника ще се проведат и два състезанието – за най-добре подготвен горнооряховски суджук и за най-вкусно домашно ядене под надпис „ Без суджук не може “. Жури и на двата състезанието ще са технолози от трите компании, произвеждащи продукта, получил предпазено географско напътствие. За празника са планувани 2 тона суджук и 2 тона бира, предоставени от уредниците.
Празникът на суджука се провежда в партньорство сред Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и Сдружение „ Раховец 2007 “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР