Горна Оряховица. За шеста поредна година Местната комисия за борба

...
Горна Оряховица. За шеста поредна година Местната комисия за борба
Коментари Харесай

Велико Търново: За шеста поредна година в Горна Оряховица отбелязват Денят за борба с тормоза в училище

Горна Оряховица. За шеста поредна година Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни в Община Горна Оряховица провежда отбелязването на Световния ден за битка с издевателството в учебно заведение или Ден на розовата фланелка, оповестиха от пресцентъра на Общината . Кампанията против издевателството в учебно заведение се организира в последната сряда на месец февруари.
Местната комисия за битка с противообществените прояви изготви и популяризира в учебните заведения в общината дипляни и плакати за тази интернационална самодейност. Учебните заведения получиха розови ленти, и бяха призовани да предизвикват мероприятия, свързани с другарството и солидарността. Акцентът на направените през тази година от Местната комисия нагледни материали е върху измеренията на онлайн издевателството, като нараняващ метод на другарство.
Онлайн тормозът съставлява потребление на опциите на интернет за нанасяне на прочувствена щета върху други хора посредством изпращане на обидни и заплашителни известия, разпространение на клюки, издание на подигравателни фотоси или клипове, основаване на подправени профили, кражба на персонални профили. Разпространяването на онлайн издевателството измежду учениците нараства с всяка минала година. По данни на МОН, случаите на тормоз в интернет през 2016 година съставляват 38% от общия брой на случаите на принуждение в учебните заведения.
За разлика от издевателството в действителния живот, онлайн тормозът се случва 24 часа в денонощието за неопределен срок и очевидци са доста повече хора. Наблюдателите в мрежата могат да бъдат, както пасивни, по този начин и дейни (да се включат във виртуалните дейности на насилие). Упражняващите тормоз в интернет вършат неща, на които не биха се осмелили в действителния живот. Те не виждат резултатите от дейностите си и по този начин се понижава ненапълно опцията им да съчувстват на жертвите. Онлайн тормозът може да докара до физическа експанзия в действителния живот. Някои от случаите на разпра сред възпитаници са подбудени от разменени обиди в интернет.
Онлайн тормозът може да провокира у пострадалите тревога, нерешителност, уединяване от другите и даже физически признаци, като болки в стомаха или главоболие. Споделянето с родители, по-големи братя или сестри, учители, другари и съученици ще докара до взимане на ограничения за преустановяване на издевателството в интернет и справяне с последствията от него.
Световната самодейност Ден на розовата фланелка стартира като митинг против случай обвързван с тормоз в едно учебно заведение в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е проведено от двама възпитаници – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на образователната година през септември 2007 година в тяхното учебно заведение група по-големи възпитаници са се подигравали и тормозили един деветокласник, че пристигнал на учебно заведение облечен с розово поло, докарвайки го до рев. На идващия ден упоменатите нагоре двама възпитаници решили да купят и разпространят измежду съучениците си 50 розови тениски в поддръжка на унизения техен съученик. Тази тяхна самодейност бързо става известна измежду учениците от други учебни заведения посредством sms-и, е-mail-и, както и след изявления в печатните медии и излъчвания по малкия екран. През 2008 година министър председателят на Британска Колумбия Гордън Кембъл афишира 27 февруари за ден против издевателството в учебно заведение. Много възпитаници празнуват този ден, идвайки в учебно заведение по розови тениски и други розови облекла, на които написа „ Тормозът стопира тук “ и „ Ден на розовата фланелка “. Скоро тази самодейност на канадските възпитаници се подема и от хиляди учебни заведения по целия свят. В България, фондация „ Човек Плюс ”, като част от системата и програмата си за мониторинг и предварителна защита на насилието в учебно заведение, инициира и разпространява провеждането за първи път в България на този ден на 29 февруари 2012 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР