Горна Оряховица. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците

...
Горна Оряховица. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците
Коментари Харесай

Велико Търново: Горна Оряховица се преклони пред паметта на героите на града

Горна Оряховица. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града стартира Денят за респект и поклонение пред героите на Горна Оряховица, оповестиха от пресцентъра на Общината . Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат починалите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 година в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил асистент на апостола Стефан Стамболов и боен началник в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният бунтовник самичък поставя примката на шията и си увисва на бесилото с думите „ Сладко е да се почине за свободата на Отечеството ”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от знаците на Горна Оряховица.
„ Нека през днешния ден да почетем всички наши герои, да помним и да предаваме тяхното дело на идващите генерации ”, сподели шефът на Историческия музей Пламен Мадемов. Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „ Христо Ботев ” и пред Паметния знак на починалите във войните горнооряховчани от управлението на Общината, от политически партии, организации, жители. На почетен часовой пред паметниците застанаха учениците от 7 Гвардейски училищен отряд на СУ „ Вичо Грънчаров “.
Денят за респект и поклонение ще приключи с тържествена заря-проверка. Тя ще стартира в 21.00 ч. на пл. „ Георги Измирлиев “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР