Горна Оряховица. Последното музейно занимание от поредицата Езикът на знаците

Горна Оряховица. Последното музейно занимание от поредицата Езикът на знаците ...

Велико Търново: В Историческия музей в Горна Оряховица ще се проведе музейно занимание от поредицата „Езикът на знаците през вековете”.

Горна Оряховица. Последното музейно занимание от поредицата „Езикът на знаците през вековете” ще се проведе в Исторически музей – Горна Оряховица. Участниците в него ще имат възможност да се запознаят с праисторически вертикален стан. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът Пламен Мадемов. Събитието е част от провеждащите се през лятото „Семейни съботи“ в Музея. „Успяхме да направим реплика на вертикален праисторически стан, до който участниците в летните съботи ще могат да се докоснат и да видят тези най-ранни тъкачни техники. Те са интересни с едни предписмени знаци, които са изписани върху тях. Мислим с тях да поизпитаме въображението на посетителите на Исторически музей тази събота“, посочи Пламен Мадемов. Най-ранните станове датират от V-то хилядолетие преди новата ера. Исторически музей – Горна Оряховица притежава интересна колекция от 9 броя праисторически тежести за стан с предписмени знаци, които от месец юни са експонирани в обновената зала „Археология”.
Поради големия интерес гост на музея отново ще бъде Йордан Карастоянов с неговите действащи макети на древното стенобитно оръдие – балиста. С негова помощ ще бъде организирано ново състезание по стрелба в двора на музея.
В 10.00 часа по традиция ще започнат игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.
Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10.00 до 17.00 часа.
Надежда КРЪСТЕВА

Източник: focus-news.net