Горивото за АЕЦ Козлодуй“ няма да променя цената си поне

...
Горивото за АЕЦ Козлодуй“ няма да променя цената си поне
Коментари Харесай

Горивото за АЕЦ „Козлодуй“ няма да поскъпва поне до 2020 г.

Горивото за АЕЦ „ Козлодуй “ няма да трансформира цената си най-малко в границите на 3 години. Това е записано в последния контракт, подписан сред съветския производител и снабдител ТВЕЛ и българската нуклеарна централа, подписан през декември м.г. Той касае интервала 2018-2020 година и цената в него е закрепена. Това разгласи Олег Григориев, старши вицепрезидент по търговия и интернационален бизнес на ТВЕЛ по време на интернационалната конференция „ Атомекспо 2018 “. Той не загатна каква тъкмо е тази цена и дали има смяна по отношение на предходния контракт, само че означи, че българската страна е била удовлетворена от записаната в контракта.

По отношение на работата на българските нуклеарни блокове с новото усъвършенствано гориво ТВСА-12, Григориев означи, че първата горивна акция на 6-и блок с новото гориво е минала без никакви отклонения от предстоящите параметри и резултати, блокът е работил идеално с ТВСА-12 цяла година и половина. Той добави и че сега на площадка „ Козлодук “ има доставени нови касети както от употребяваните в последните години ТВСА, по този начин и от сполучливо изпробваните в този момент ТВСА-12. Така че какви ще бъдат зареждани в двата блока на централата в бъдеще взема решение операторът й, т.е. АЕЦ „ Козлодуй “.

Григориев похвали българската централа за свършената работа, довела до историческо за нея събитие през 2018 година - 6-и блока на Първа атомна към този момент работи на 104% след модернизацията, направена от българския екип. „ Това абсолютно е заслуга на „ тима “ на АЕЦ „ Козлодуй “, отпред с господин Иван Андреев и господин Жаклен Коен (съответно изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на централата – бел. ред.) “, сподели Григориев.

Реално спреният на 21 април т.г. за планов ремонт и презареждане също е квалифициран за увеличение на мощността до 104%, само че към момента не е зареждан с новите касети ТВСА-12.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР