Горивото от заседналия край бреговете на Камен бряг кораб е

...
Горивото от заседналия край бреговете на Камен бряг кораб е
Коментари Харесай

Горивото на заседналия кораб е източено, до края на деня ще има наказани

Горивото от заседналия край крайбрежията на Камен бряг транспортен съд е източено. Ще се търси и отговорност на отговорните за случая, като наказванията ще бъдат ясни още през днешния ден в по-късните часове. Това заяви министърът на превоза Христо Алексиев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет.

Той добави, че има подготвеност и за изтегляне на екипажа.

Сформиран е спешен щаб, който да работи координирано за спасяването на заседналия на 20 септември край предпазената околност " Яйлата " товарен транспортен съд " Vera Su ".

Два са главните целта - запазване на хората и на околната среда, сподели Христо Алексиев.

Времето в региона е неприятно, има талази от 3-4 бала, по тази причина сме в подготвеност за изтегляне на екипажа, който е от 9 души, добави той.

С оглед опазването на околната среда са подхванати дейности и горивото е източено от кораба, непокътнато е минимално количество, което да поддържа електрозахранването, изясни Христо Алексиев.

В момента се вършат редом пет проекта за извеждане на кораба и неговото разтоварване. Всяка една технология ще бъде съобразена с ограничения, които да пазят околната среда, сподели транспортният министър.

" Това, което видях, е една незаконна безнаказаност години обратно - няма създадени процедури по какъв начин се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на страната и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички запаси и те се оказаха незадоволителни, в случай, че в закона е ясно записано каква подготовка би трябвало да има страната в такива случаи ", казаХристо Алексиев.

Той има съществени забележки и ще търси отговорност, като това ще стане още през днешния ден. Какви ще бъдат наказванията, ще стане ясно на по-късно.

Транспортният министър увери, че са подхванати всички дейности за запазване чистотата на морската вода. При опит за разтоварването на кораба се видя, че част от азотните торове падат в морето. Това наложи прекъсване на започнатата интервенция във вторник.

Няма да се допусне увреждане на околната среда и да се основават опасности за популацията, сподели министърът на екологията Асен Личев.

Подготвя се нова интервенция по разтоварването на кораба с по-малки кранове, само че тя няма да стартира, преди да се подобрят атмосферните условия.

Също по този начин плавателният съд ще бъде укрепен с 4-тонни котви на Военноморските сили (ВМС), поради риска да се разбие в скалите. Това обаче няма да стане в сряда, поради неприятното време, споделиха от Военноморски сили.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР