Горивото от потъналия преди век в Черно море американски кораб

...
Горивото от потъналия преди век в Черно море американски кораб
Коментари Харесай

Потъналият „Мопанг” криел сериозен риск от замърсяване на цялото Южно Черноморие

Горивото от потъналия преди век в Черно море американски транспортен съд „ Мопанг ” е представлявало заплаха за голяма част от българското крайбрежие, обясни пред БТВ  изпълнителният шеф на „ Морска администрация ” кап. Живко Петров.

За този сезон интервенцията по източването на отпадъка завърши. Пробивите, от които изтичаше гориво, са запушени. През зимата няма заплаха и от течове, тъй като при температура под 7 градуса емулсията става твърда.

„ Имаше сериозен риск от замърсяване освен на Созопол, защото течението е на юг, т.е. на цялото Южно Черноморие “, сподели Петров. Той разясни, че не са съумели да източат всичко от кораба, а единствено към половината и времето и бюджета, които са използвали, са половината от разчетното, което е по проект.

„ Основният фактор, от който се влияем, това е времето. Така или другояче водолазният транспортен съд и самите водолази не могат да работят при условия над два бала вълна. Така че действително от 3 месеца календарни работните дни са 24 досега “, разясни Петров.

По думите му източената емулсия е с до 60% обвързвана вода, като преди 100 година нефтът се е употребявал като гориво на котлите.

За пролетта остават към 400 кубика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР