Горивните модули на Bloom използват клетки от твърд оксид(снимка: Bloom

...
Коментари Харесай

Westinghouse и Bloom планират производство на водород в АЕЦ


Горивните модули на Bloom употребяват кафези от корав оксид
(снимка: Bloom Energy/Westinghouse)

Споразумение за произвеждане на чист водород в съществуващите атомни електроцентрали подписаха енергийните компании Westinghouse Electric и Bloom Energy.

Партньорите ще създават взаимно технологии и съоръжения за огромно произвеждане на водород, интегрирани в атомни електроцентрали, въз основата на прегрята пара. Проектът цели да сътвори източници на чист водород и да форсира декарбонизацията на най-големите стопански системи в света.

Бъдещите съоръжения за произвеждане на водород ще се основават на горивни кафези от корав оксид, които Bloom Energy употребява в лични горивни модули, заяви World Nuclesr Association.

Още от 2010 година Bloom Energy доставя мощни горивни кафези за генериране на електрическа енергия от разнообразни типове гориво, в това число водород. По-специално, някои огромни центрове за данни са избрали тези артикули за аварийни системи и даже за постоянно зареждане за сървърни пространства.
още по темата
Прегрятата водна пара, получена в атомните електроцентрали, е идеална за работата на такива кафези и за високотемпературна електролиза 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

„ Високотемпературната електролиза към този момент притегля внимание и самопризнание като рентабилно и жизнеспособно решение за генериране на на ниска цена и чист водород, което е от решаващо значение за реализиране на нападателните цели за декарбонизация ”, споделя Рик Бютел, вицепрезидент на Bloom за водородния бизнес.

Westinghouse Electric има над 60 години опит в нуклеарната промишленост. Заедно с Bloom Energy тя се надява бързо да сътвори нужното комерсиално решение за произвеждане на водород в атомни електроцентрали.

Според компанията, сходно решение е идеално като основа за основаване на центрове за произвеждане на чист водород в Съединени американски щати. Наскоро Министерството на енергетиката поддържа концепцията със специфична стратегия на стойност 8 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР