Горивната компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ и Институтът за енергийни

...
Горивната компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ и Институтът за енергийни
Коментари Харесай

ТВЕЛ ще продължи да доставя руско ядрено гориво за изследователския реактор в Будапеща


Горивната компанията на „ Росатом “ – ТВЕЛ и Институтът за енергийни проучвания на Унгарската академия на науките подписаха контракт за доставка на съветско нуклеарно гориво за Будапещенския проучвателен реактор (BRR). Договорът е дълготраен и обгръща доставка на гориво от 2019 година.

Изследователският реактор в Будапеща се употребява за осъществяване на научно-практически проучвания в региона на нуклеарната физика и материалознанието, включително и проучвания за развиването на атомната енергетика на Унгария.BRR е главната изследователска единица на Будапещенския неутронен център и служи за проучване на свойствата на реакторните материали и за параметрите на нуклеарния горивен цикъл.

„ От 90-те години на XX век Институтът за енергийни проучвания играе все по-голяма роля при поддържане на употребата на АЕЦ „ Пакш “. Атомната енергетика е стратегически приоритет на националната енергийна система и държавното управление на Унгария натъртва на развиването на лични проучвания в тази област. Това визира и въпросите за радиационното стареене на реакторните материали, ръководството на РАО, затварянето на нуклеарния горивен цикъл, физиката на нуклеарните реактори, проучването на термомеханичните свойства на нуклеарното гориво “, означи генералният шеф на Института за енергийни проучвания към Унгарската академия на науките Акош Хорват.

„ ТВЕЛ създава необятен набор гориво и съставените елементи му за разнообразни типове проучвателен реактори с съветски и задграничен дизайн и обичайно е благонадежден снабдител. В този случай изключително значение има комплексното руско-унгарско партньорство за развиване на атомната енергетика и технологии. Унгарските научно-изследователски организации, дружно със експертите от АЕЦ „ Пакш “ и инженерите от ТВЕЛ, осъществиха неповторим план за привеждане на енергоблоковете с реактори ВВЕР-440 към 15-месечен горивен цикъл. Днес специалистите работят взаимно за създаване и аргументация на гориво за ВВЕР-1200 за бъдещата АЕЦ „ Пакш “ 2. Благодарни сме на унгарските сътрудници за доверието към съветските технологии и се радваме, че нашето съдействие в границите на изследователските съоръжения и развиването на „ огромна “ атомна енергетика вървят ръка за ръка “, акцентира старши вицепрезидентът по търговия и интернационален бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

Будапещенският проучвателен реактор е един от най-старите и мощни в Централна Европа. Построен е по руски план типВВР и е въведен в употреба през 1959 година, като няколко пъти е бил осъвременен. По време на целия интервал на употребата си, инсталацията работи с гориво, създадено от Новосибирския цех за химически концентрати, част от ТВЕЛ. От 2012 година дейната зона на BRR се зарежда извънредно с гориво за проучвателен реактори с ниско обогатяване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР