Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави в Египет компоненти

...
Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави в Египет компоненти
Коментари Харесай

ТВЕЛ достави в Египет компоненти за ядрено гориво за изследователския реактор ETRR-2


Горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, достави в Египет съставни елементи за нуклеарно гориво за изследователския реактор ETRR-2. Продукцията е направена в Новосибирския цех за химически концентрати (НЗХК - част от ТВЕЛ), който е основен съветски производител на нуклеарно гориво за проучвателен реактори. Доставките са осъществени в границите на договорните документи, подписани през 2018 година, сред НЗХК и Организацията за атомна сила на Египет благодарение на ТВЕЛ.

Доставените съставни елементи са предопределени за произвеждане на нуклеарно гориво за реактор ETRR-2, ситуиран в египетския Център за нуклеарни проучвания в Иншас. Многоцелевият атомен реактор с аржентински дизайн ETRR-2 се употребява за разнообразни научни проучвания в региона на физиката на обикновените частици, материалознанието, нуклеарната медицина, както и за произвеждане на постоянни изтопи.

„ Реализирането на плана е вследствие на ефикасната работа на двата екипа – на възложителя и на доставчика. За горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, Египет е значим и перспективен пазар. През 2017 година влезе в действие контракт за доставка на нуклеарно гориво за всички четири енергоблока на бъдещата АЕЦ „ Дабаа “ с обща мощ 4800 мегавата до края на периода на употребата ѝ. Освен това, дъщерното дружество на ТВЕЛ – Централният проектно-технологически институт, ще взе участие в строителството на сухото контейнерно вместилище за отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ „ Дабаа “ като подизпълнител по проектирането “. Това означи старши вицепрезидентът по търговия и интернационален бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

ТВЕЛ, включва предприятия за произвеждане на нуклеарно гориво, преработка и обогатяване на уран, произвеждане на газови центрофуги, както и научноизследователски и конструкторски организации. ТВЕЛ е единствен снабдител на нуклеарно гориво за съветските АЕЦ. Компанията обезпечава нуклеарно гориво за 72 енергийни реактора в 14 страни, за проучвателен реактори в осем страни и за транспортни реактори на съветския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, създадено от ТВЕЛ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР