Горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края

...
Горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края
Коментари Харесай

Горивата ще поскъпват поне до края на годината |

Горивата за колите ще продължат да нарастват най-малко до края на годината поради по-високите цени на петрола и природния газ на интернационалните пазари. Това предвижда пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

От началото на годината бензинът и дизелът са се повишили с към една трета.

Възможностите за задържане на цените са съвсем изчерпани, стана ясно от думите на Живодар Терзиев.

„ Покачването на колонките изостана спрямо растежа на интернационалните цени и това е с помощта на стоковите наличия от май-юли, които в август и септември бяха осъществени. В момента обаче не виждам особена опция за намаляване или за задържане на тези цени. След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+, които няма да усилят добива, наклонността е към стабилно покачване, то най-вероятно покачването ще продължи през идващите няколко седмици или до края на месеца. Какво ще се случи в ноември и в декември, нека не е тежка зимата и студена “, акцентира той.

Най-голямо нарастване има при пропан-бутана - с 50 %, само че Терзиев предвижда, че в идващите няколко месеца пропан-бутанът ще остане най-евтиното гориво.

„ Пропан-бутанът ще остане по-социално и по-евтино гориво. Колкото и да нарастне, той ще бъде опция и самобитен отдушник към цените на бензина ", уточни ръководителят на газовата асоциация.

Въпреки своите преимущества обаче съгласно специалиста това гориво ще стане „ невероятно за потребление “ от момента, в който от 2023 година всички моторни горива ще бъдат изчислявани на база замърсяване с въглероден двуокис.

„ Нещата, които си показва Европа и нещата, които е допустимо да извърши България, са разнообразни и паралелни вселени. Ако ние продължаваме да обещаваме прецизно и да изпълняваме, без да си даваме сметка какво ни чака, ще имаме сходни проблеми каквито сега изпитват от Маришкия басейн и производителите на въглища “, предизвести Живодар Терзиев.

По думите му нарастването на акциза от 2023 година ще е фрапантно.

„ На второ място, представянето на подвижността, обвързвана напълно с електрификация, е съвсем невероятно. Всичките тези ограничения по енергийна успеваемост и по даване на различни горива, изключително увеличение на % на ВЕИ в горивата, водят до една доста неприятна математика, която ще повиши цените в пъти. Тогава това нарастване на дизеловото гориво 2-3 или 5 стотинки в границите на последните няколко месеца ще ни се стори като детска игра. Увеличенията ще бъдат с лев и повече, съпоставено към цените на горивата към сегашния миг “, уточни той.

Затова от Българската петролна и газова асоциация упорстват страната да предприеме ограничения.

„ Поетапно в идващите 10 години повдигането на акцизните ставки, изключително на компонентата, обвързвана с въглероден двуокис. Не забравяйте, че България е на най-ниски равнища по акцизи и всяко ново минимално равнище, което е много по-високо от нашето, наложително ще ни вдигне цената. На второ място страната да предприеме като персонално разбиране и потребност да влага в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към атомна промяна, тъй като всичко това е на книга сега “, съобщи ръководителят на БПГА Живодар Терзиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР