Горивата и смазочните материали за лични превозни средства поскъпват с

...
Горивата и смазочните материали за лични превозни средства поскъпват с
Коментари Харесай

Инфлацията остава 3.5% и през август

Горивата и смазочните материали за персонални транспортни средства нарастват с 15.6% през август на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт.

[Pixabay] Още по тематиката
Заплатите в бюджетния бранш ще набъбнат с 10% през 2019 година

Увеличението ще коства на бюджета над 800 млн. лева Вдигането е поради инфлацията и обещанието за по-високи приходи
11 сеп 2018
Инфлацията в Турция доближи рекордните 18%

Инвеститорите не престават да са обезпокоени, а натискът за по-високи лихви се усилва
3 сеп 2018
Българска народна банка намали прогнозата си за икономическия напредък през 2018 година

Експертите залагат на 3.9% нарастване на Брутният вътрешен продукт, до момента в който през декември упованията бяха за 4.2%
27 авг 2018
Да биеш инфлацията

Цените на артикули и услуги са на най-високото си равнище от 5 години, само че това не е проблем за някои вложения
17 авг 2018
Растеж по инерция

Българската стопанска система забавя темпа си до 3.4%, а в данните за тримесечието светнаха сигнални лампички
17 авг 2018 Годишната инфлация в страната е 3.5% през август, демонстрират данните на националната статистика. Това е цената, която индикаторът означи и през юли. Подобно на предишни месеци повишаването идва главно от цените на горивата, някои типове храни и услуги като ВиК, куриерските и хотелските. Последните означават рекордно за последните две десетилетия нарастване от 28.5%.

Инфлацията през август по отношение на юли е скромна - 0.1%, като тук мотор са услугите. Европейският съгласуван показател на потребителските цени пък демонстрира леко ускоряване - от 3.6% през юли до 3.7% през август на годишна база. Разликата идва от по-голямата тежест на горивата в европейската методология за сметка на по-малък дял на храните при пресмятане на показателя.

Лошата годишна продукция

Според Центъра за стопански проучвания в селското стопанство неприятните климатични условия са афектирали реколтата на някои зеленчуци, вследствие на което цените потеглят нагоре. Явлението не е особено единствено за България - Европейската асоциация на преработвателите на плодове и зеленчуци (PROFEL) също отбелязва рисковите климатични условия на Стария континент. В северни райони реколтата е потърпевша заради суша, а в южни - заради несъразмерни превалявания. " В резултат преработвателната промишленост ще бъде изправена пред сериозен дефицит на доставки през идния интервал за всички зеленчукови култури ", пишат те.

Завръщането на горивата

От няколко месеца насам инфлацията при горивата се форсира, като по този начин афектира с все по-голяма мощ показателят за общото ценово ниво в страната. Поскъпването в превоза да вземем за пример е 9% през август по отношение на 2017 година, сочат данните на Национален статистически институт. Първоизточникът е петролът, който се търгува на интернационалните пазари на цени, доста над миналогодишните. Така да вземем за пример в сряда равнището на брента беше 80 $ за барел, до момента в който през същия интервал на 2017 година цената беше към 55 $ за барел.

Динамиката се отразява и в цените на горивата - твърдите нарастват с 9.8% на годишна база през август, а тези за персонални транспортни средства означават покачване от 15.6% по отношение на същия интервал на 2017 година Успоредно с това българският енергиен регулатор взе решение да усили цените на природния газ и парното от 1 юли, което е очевидно и в статистиката. Природният газ нараства с над 7% през юли и август на годишна база, а топлоенергията - с 6.8% през същия интервал.

Услугите също нарастват

От края на предходната година инфлацията при услугите последователно се форсира, като през август доближава 4% на годишна база. Макар да няма разбивка съответно за услугите, от подробните данни на Национален статистически институт се вижда, че най-голямо е повишаването на хотелските услуги. Цените за краткосрочно настаняване нарастват с 28.5% по отношение на лятото на 2017 година, като това е най-високият ритъм на напредък от 1999 година

Друг фактор са ВиК и куриерските услугите. Цените за събиране, отклоняване и отнасяне на отпадъчни води се покачват с годишен ритъм от 15.6% през август, а водоснабдяването - с 6.1%. Куриерските услуги пък са с 8.2% над миналогодишните си равнища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР