Горите в Амазония и в Сибир горят. Скоро може и

...
Горите в Амазония и в Сибир горят. Скоро може и
Коментари Харесай

Доналд Тръмп иска да обезлеси горите в Аляска?

Горите в Амазония и в Сибир горят. Скоро може и в Аляска да изчезнат скъпи естествени запаси . Според медиен отчет, Доналд Тръмп желае да даде голяма част от горите в Аляска на компании за дърводобив, написа в своя публикация издание " Шпигел ".
Става въпрос за една от най-големите към момента непокътнати гори на Земята. По данни на „ Вашингтон пост ”, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е упълномощил на министъра на земеделието Сони Пердю да изключи от програмата за обезлесяване 9,5 милиона хектара гора от националния парк „ Тонгас ” (Tongass National Forest).
Решението към момента не е доказано. Напоследък, обаче, има многократни опити за даване на девствената природа в доста елементи на Аляска за комерсиална употреба. В допълнение към обезлесяването на популациите от остарели дървета, анулацията на съвсем 20-годишните наредби за отбрана може да даде благоприятни условия за реализиране на минните и енергийните планове на територията на Аляска, предава БГНЕС.
Районът е местообитание за доста скотски типове и притегля хиляди туристи със своите ефектни пейзажи. Според „ Вашингтон пост ”, туристическият бранш в югоизточната част на Аляска обезпечава към 17 % от работните места.
Малко преди края на мандата си някогашният президент Бил Клинтън наложи строги защитни ограничения. Наредбите не разрешават, да вземем за пример, строителството на пътища на територията на национална гора в Аляска с повърхност 58,5 милиона хектара. Републиканските политици се опитваха неведнъж да анулират тези наредби, само че до момента съдът изрично препятстваше тези планове.
Поредният опит за анулация става на фона на вилнеещите опустошителни пожари в Сибир и Амазония.
Очевидно доста пожари бяха породени от земеделските стопани, които желаеха да основат нови пасища обработваема земя върху площи с изсечени дървета. Поради сухото време пожарите обгръщат и непокътнати до момента горски територии.
Учените чакат арктическите пожари да продължат да се усилват вследствие на промените в климата. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР