Гори, пустини, пейзажи и жизненоважни екосистеми на земята може да

...
Гори, пустини, пейзажи и жизненоважни екосистеми на земята може да
Коментари Харесай

Голяма трансформация ще настъпи в екосистемите заради глобалното затопляне

Гори, пустини, пейзажи и жизненоважни екосистеми на земята може да преживеят огромна промяна в идния век поради климатичните промени, предизвестиха американски учени, представени от Българска телеграфна агенция. Някои промени към този момент са почнали в югозападните елементи на Съединени американски щати, където огромни горски пожари унищожиха огромни горски площи.

В идните 100-150 години тези промени евентуално ще се разпрострат до саваните и пустините, нарушавайки екосистемите и заплашвайки фауната и флората. Заплахата тегне по-специално и върху Европа и Съединени американски щати, показват учените в обява в научното издание " Сайънс ". 

" Ако оставим климатичните промени отвън надзор, типът на растителността на тази планета ще бъде тотално друг от това, което е тя в този момент през днешния ден и това ще е голям риск за разнообразието на планетата ", предизвестява Джонатан Оувърпек, декан на Училището по околна среда и стабилно развиване към Мичиганския университет.

Твърдението се базира на проучване на фосили и на данни за температурата, връщащи се 21 хиляди години назад, когато е завършил последният ледников интервал и температурата на планетата е повишена от 4 на 7 градуса по Целзий. 

Експертите подчертаха, че техните прогнози са внимателни, тъй като стоплянето в далечното минало е било провокирано от естествени вариации и е обхващало един доста по-дълъг интервал.

" Говорим за същия мащаб на смяна, случил се в интервал 10 хиляди - 20 хиляди години, който в този момент ще се струпа за един или два века ", споделя Стивън Джаксън, шеф на Югозападния център за акомодация към Американския геоложки институт. " Екосистемите ще би трябвало да побързат с адаптирането си ", добавя той.

Изследването на учените се основава и на данни от близо 600 места от всеки континент без Антарктика. Най-поразяващите промени са били установени на междинните ширини по високи места в Северна Америка и Европа и в южните елементи на Южна Америка. Става дума за региони, които са били покрити с най-общирни ледници и които са се затоплили най-вече с еволюцията на климата.

Според учените, в случай че излъчванията на парникови газове се лимитират до задачите, закрепени в Парижкото съглашение за климата от 2015 година, то вероятността за огромна промяна на растителността е под 45 %. Но в случай че нищо се се направи тази възможност надвишава 60 %. Такава смяна няма да засегне единствено горите, само че и питейната вода и цикъла на образуване на водата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР