Горещият картоф с паспортите на сградите отива в Общината Домоуправители

...
Горещият картоф с паспортите на сградите отива в Общината Домоуправители
Коментари Харесай

Инж. Марин Младенов: Техническият паспорт ще вдигне...

Горещият картоф с паспортите на постройките отива в Общината Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите за старите здания

Инж. Марин Младенов е шеф на компания за строителен контрол " Кима Консулт " ЕООД. В интервала 2008-2012 година е основен секретар на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП). През 2012-2016 година е ръководител на Киип - Регионална гилдия Пловдив.

Инж. Младенов, ще бъде ли спазен срокът до 2022 година за паспортизация на постройките?

Ако вземем поради броя на постройките и лимитираното количество компании, които правят обследванията, е физически невероятно този период да бъде спазен. Сградите в България са доста, изключително в огромните градове. За техническите паспорти ще стартира да се шуми през юни 2022 година, когато пристигна крайният период. Собствениците ще се засилят да вършат обследвания чак тогава. А може и да не се засилят и тогава срокът ще се удължи за четвърти път. Но това не е методът. В наредбата за паспортизацията тъкмо и ясно е написано, че когато завърши срокът, кметът може да издаде заповед и да санира постройките по длъжностен път. За България съгласно мен това е най-подходящият вид. Другото няма по какъв начин да се случи.

Глоби ще има ли?

Не. Кметът ще подписа договорите за постройките с компании, ще им заплати и по-късно по линията на насилственото събиране ще заведе изпълнително дело и ще вземе парите от притежателите. Законът му го дава като право. Това ще докара до брожения измежду популацията. Голяма част от възрастните хора и други, които са зле финансово, няма да могат да си платят. И отново ще стартират хитрините, които са ни до болежка известни.

Колко коства паспортизацията?

През годините тя се движи от 1,50 до 3 лв. на кв. м разгъната повърхност. С новите здания, издигнати след 1999 година, проблем няма. Със самото довеждане докрай на постройката, преди издаването на документа за въвеждане в употреба, за тях наложително се издава паспорт. Проблемът е със старите обекти, при които би трябвало да има проучване. Някои от тях са на 100-150 години. Налага се да се ревизира водопроводната, електрическата, канализационната апаратура. В паспорта има глава наложителни рекомендации, които би трябвало да бъдат изпълнени от притежателите на постройката. Те са свързани с сигурността на по-нататъшната <210> употреба. Това е и задачата на паспортизацията ​- да откри положението на постройката, нейното сходство с настоящата нормативна база и условия, и то на първо място в светлината на сигурността <210> във връзка с структурата.

Очаквате ли да лъснат огромни проблеми?

Вероятно ще се окаже, че някои от постройките са рискови за живеене. Според закона притежателите на такива здания би трябвало да изоставен, а в случай че не го създадат, ще бъдат изведени наложително.

Има ли възможност хора да останат без дом в такава обстановка?

Това ще са доста малко хора, само че тази опция съществува. При някои остарели здания механически и стопански ще бъде по-изгодно да бъдат съборени и издигнати отначало, в сравнение с укрепяни.

Колко време лишава обследването ?

Цялата група от експерти - архитектът, конструкторът, електро, ВиК, ОВИ и експертът по пожарна сигурност, обикаля дружно жилищата. Огледът в едно жилище продължава от 3 до 8 минути. Ако има проблем, може да трае 10-15 минути, с цел да се организира диалог със притежателя дали има някакви недоволства.

Как протича процедурата?

Блокът събира пари, прави се контракт, притежателят изявява предпочитание да му бъде направен механически паспорт. Може да предложения няколко компании, които да му създадат предложения, с цел да избере най-подходящите условия. Трябва деликатно да се сортират компаниите. Най-ниската цена не е задоволителна като аршин. Невинаги за нея ще получиш лимитирано първокласен артикул, който ще дава отговор на минималните условия. Така се дават пари напразно.

След като компанията направи замерванията, изготвя отчет. Всеки специалист по обособените специалности дава личен отчет, ръководителят на колектива ги събира в един систематизиран документ. Той се разисква с възложителя. Може при огледа нещо да не е довидяно, може да е изработен съдбовен пропуск или да е дадена оценка, която да е радикално друга от действителното положение на постройката. Спорните или конфликтни места се оглеждат още веднъж, отчетът се доуточнява и се приема от възложителя. На базата на към този момент признатия отчет се прави паспортът. Той се записва в съответната община, на чиято територия се намира постройката. Единият образец остава в общината, другият се предава на притежателите. Цялата процедура трае приблизително от 15 до 20 дни.

Възможно ли е паспортизацията да реши ромския проблем с узаконяването на постройките?

Не виждам законов късмет за това. Не е допустимо да се вършат паспорти на здания, които не са законни, тъй като един от документите, изисквани за правенето на паспорта, е този за благосъстоятелност. Той е главното доказателство, че постройката е законна.

Но по този начин ромите ще бъдат принудени да узаконят постройките си, с цел да получат паспорт...

Те и сега имат опция да го създадат. Предоставят им се на избрани места терени, с цел да си построят законни здания, само че те не желаят, защото това е обвързвано с разноски.

Ще вдигне ли техническият паспорт цените на парцелите?

Това, което мога да кажа за санирането, важи и за паспортите. След привършване на санирането Сдружението на оценителите на недвижими парцели направи оценка на такива здания. Оказа се, че цената им се е повишила от 25 до 40%. По същия метод там, където паспортите са позитивни и предписанията за спомагателни въздействия върху постройката са изпълнени, се чака повишение на цените на жилищата. Фирмите за недвижими парцели доста добре схващат това. Купувачите и продавачите също рано или късно ще го схванат.

Колко поръчки за механически паспорти имате сега?

Поръчки за остарели жилищни здания нямаме. За публични, индустриални, за обекти, благосъстоятелност на страната, общините или на други институции - да. Но нямаме поръчка за жилищен блок, не съм чул и сътрудници да имат. Едно обаче е несъмнено - паспортизацията би трябвало да се случи. И колкото по-рано, толкоз по-добре. Иначе няма гаранция за сигурността на живеещите в тези здания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР