Горещите и сухи лета предизвикват безпрецедентно увеличаване на короядите, които

...
Горещите и сухи лета предизвикват безпрецедентно увеличаване на короядите, които
Коментари Харесай

Корояди опустошават горите в Централна Европа заради промените в климата

Горещите и сухи лета провокират невиждано увеличение на короядите, които опустошават големи линии от смърчовите гори в Централна Европа, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Сушата, провокирана от измененията в климата, е отслабила естествената отбрана на дърветата и улеснява размножаването на насекомите. Масовото навлизане на паразитите постанова изсичане на огромни сектори гори в Чехия, Северна Австрия, Бавария, Словакия.

Макар и короядите да са присъщи за иглолистните гори и да имат роля в екосистемата, разпространяването им се е нараснало доста поради измененията в климата във всички сортове смърчове, засаждани от два века.

Най-засегната е Чехия. Миналата година с корояди са инфектирани 18 милиона кубични метра смърч, над 10 пъти повече, в сравнение с предходната година, по преценка на министерство на селското стопанство. Прогнозите за тази година са от 20 до 30 милиона кубични метра от общо 480 милиона кубични метра смърч.

Положението евентуално ще се утежни в региона, изключително при липса на превалявания.

Смърчовите гори в Централна Европа са значими за дърводобивната промишленост. Те също складират вода и способстват за охлаждането на регионите, улавят въглероден двуокис, предотвратяват наводнения и са известна дестинация за туристите.

Проблемът визира също Австрия и Бавария, само че тези региони се приспособяват по-добре към климатичните промени. Това значи да се садят по-малко смърчове и да се прибавят широколистни типове на стадии, с цел да се разнообразят горите. В кратковременен проект обаче най-голямата вяра са дъждовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР