Горещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои жители на китайския

...
Горещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои жители на китайския
Коментари Харесай

Жители на Шанхай спят на улицата, за да се спасят от жегата

Горещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои поданици на китайския мегаполис да спят на открито в търсене на известна хладина, постоянно по пейките и тротоарите на прочут търговски бул., съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Денем улица " Нанкин " - необятна пътна артерия, по продължение на която се издигат огромни магазини - е завладяна от тълпи от туристи и разхождащи се хора. С рухването на нощта и затварянето на магазините обаче, тя притегля поданици на региона, които се пробват да се спасят от задуха и жегата в тесните си жилища. Те щурмуват пейките, а някои се настаняват напряко на тротоара.

От няколко седмици Шанхай е обзет от небивали горещини. Вчера температурата надвиши 35 градуса по Целзий - 16-ти ден това лято.

Евтините жилищни блокове в центъра на Шанхай са строени от дълго време и в тях постоянно няма климатици, а даже да има, доста шанхайци са с лимитирани приходи и се стараят да не ги употребяват непрестанно, с цел да не заплащат високи сметки.

Към 4 часа сутринта в нощта против четвъртък по тротоарите на ул. " Нанкин " можеха да се видят да спят надълбоко минимум стотина души - дами и деца, само че основно съблекли се до кръста мъже. Лек бриз откъм близката река Хуанпу разхлаждаше ненапълно въздуха, облекчавайки спящите върху одеяла или вестници хора.

Други си бяха устроили спонтанен бивак на Площада на народа, където се намира най-големия парк в града, или спяха надълбоко, свити на кълбо, пред витрините на първокласните бутици. Имаше и хора, легнали напряко на земята, без риза и боси, с бутилка вода и китайско хлебче до себе си.

В последните седмици шанхайците всеобщо завладяват метростанциите, комерсиалните центрове, библиотеките и други публични места с климатични системи, с цел да преживеят горещините. Едно от най-предпочитаните места са мебелните магазини ИКЕА, където гости се отпускат изтощено за къса сиеста върху леглата и канапетата, изложени в хладните халета.

През юли предходната година в Шанхай беше маркиран нов температурен връх от 40,9 градуса, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР