Горещата вълна продължава с пълна сила, синоптиците предвиждат тя да

...
Горещата вълна продължава с пълна сила, синоптиците предвиждат тя да
Коментари Харесай

Внимание, опасно високи температури – докога ще продължат горещините

Горещата вълна продължава с цялостна мощ, синоптиците плануват тя да се проточи до края на месеца. За през днешния ден от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха  жълт и оранжев код за рисково време в цялата страна. В Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград е в сила оранжев код. Там е допустимо температурите да доближат до 39-40 градуса. В останалата част от страната е разгласен жълт код и предстоящи температури 35-38 градуса. 

След обяд над планините и планинските региони от Западна България ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че ще е съвсем без превалявания. Ще духа слаб вятър с променлива посока. Атмосферното налягане е малко по-високо от междинното за месеца и ще остане без основна смяна.
 18 юли код Национален институт по метеорология и хидрология Национален институт по метеорология и хидрология
По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че ще е съвсем без превалявания. Ще духа слаб до сдържан вятър със северна съставния елемент. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 27°, на 2000 метра - към 21°.

За 19 юли (сряда) също е в действие жълт код за евентуално рисково време в цяла България. Очакват се температури до 35-39 градуса, покачват се и нощните. 
 времето 19 юли Национален институт по метеорология и хидрология
През  следващите дни  времето ще се задържи предимно  слънчево и много горещо . Ще бъде съвсем безшумно или със напълно слаб вятър с променлива посока. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 34° и 39°. Ще има и краткотрайни нараствания на облачността, по-значителни ще са в четвъртък над  Северна България  и планините; на обособени места ще превали и прегърми. Тогава в Дунавската низина вятърът ще се ориентира от северозапад и краткотрайно ще е до сдържан.

Това лято е много обикновено. Пролетта се проточи малко повече. Най-високите температура в нашата страна се осъществят в края на юли. Това съобщи пре метеорологът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева.

Тя цитира данни от вчерашния ден, съгласно които в Русе през вчерашния ден оптималната температура е достигнала 40,5°, като по отношение на миналата година се следят по-високи стойности - през 2022 година дневните температури не са надхвърляли 39°. Очакванията са до края на седмицата горещините в Европа да продължат. 35°-40° ще демонстрират термометрите в България в идващите дни, разяснява Стойчева.

По думите ѝ високите температури у нас ще продължат съвсем до края на месеца. В обособени региони ще има превалявания , само че като цяло ще остане изсъхнало .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР