Горещ спор се разрази в ефира на Нова телевизия между

...
Горещ спор се разрази в ефира на Нова телевизия между
Коментари Харесай

Бизнесмен срази синдикалистка и показа, че правителството е право за болничните

Горещ спор се развихри в ефира на Нова телевизия сред предприемача Красимир Дечев и синдикалиста Ваня Григорова. Двамата бяха в студиото на „ Неделята на Nova”, с цел да разясняват най-горещата тематика от седмицата – предлагането на ръководещите първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя.

„ Работодателят един път е платил на чиновниците си краткотрайната им неработоспособност. Те ни карат да им плащаме повторно. Щом желаете, тогава ни дайте инструмент, с който да забележим дали този лист е правилен, или не”, разяснява Дечев.

„ Над 1 млн. повече болнични ще имаме тази година. Само до момента са колкото през предходната година. Ние сме платили към този момент, а те ни карат да плащаме още един път. През 2009 година се съгласихме като краткотрайна мярка и влязохме в ситуацията на синдикатите”, сподели още той.

Бизнесменът акцентира, че се бори с така наречен „ уикенд болнични години наред. Как да ревизира всички персонални лекари, да вървя да му измервам температурата у дома ли?”, попита Красимир Дечев.

Според Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа” доста компании карат хората да взимат болнични и да вървят на работа.

„ Данните, че в 12 страни първите три дни не се заплащат, са изрично погрешни. Хора от разнообразни сфери направиха своя карта.

Данните са от публични източници, от законите на съответните страни. Според нея единствено в 5 страни има интервал, начален, в който не се заплаща на работника”, акцентира тя.

Дечев побърза да я обори, уточнявайки, че в някои страни издаването на подправен болничен лист е криминализирано. „ При издаване на подобен лист, се санкционира лекарят”, акцентира той.

„ Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш препоръки. В живота го виждаме на всички места, само че това не е задоволително. Като желаят да са сътрудници, да дойдат и да кажат кой го прави. Аз съм плащал, заплащам и ще заплащам, както написа в закона”, акцентира Красимир Дечев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР