Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди

...
Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди
Коментари Харесай

Еврокомисарят Мария Габриел гостува в young.LEADERS.talk

„ Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди в Европейския парламент, и в този момент в кабинета ми в Европейската комисия. Всеки от тях по-късно израсна по пътя на професионалното си развиване ". Това съобщи европейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, която се срещна със стажанти от компании-членове на Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ). Това бе втората от поредицата срещи young.LEADERS.talk в границите на Националната стажантска самодейност на Съвета. Тяхната цел е да даде опция на младежите да се срещнат със своите модели за подражателство – от политическите водачи и топ мениджърите на водещи компании до млади експерти и бизнесмени, и да почерпят опит от техните персонални истории. Срещата с госпожа Габриел се организира в арт пространството Къщата на София.

Повече от час и половина българският еврокомисар беседва с младежите и дава отговор на въпросите им за пътя й в европейската политика, за самодейностите и работата й в Европейската комисия. „ Трудът и упоритостта са водещи, когато се стремиш да постигнеш задачите си. В компликациите се каляваме и демонстрираме темперамент и капацитет ", насърчи младежите българският еврокомисар. Тя им описа за провокациите пред себе си като студент в влиятелния институт по политически науки Sciences Po във Франция, а по-късно и като първия преподавател-чужденец в института. Фактът, че чужденците са имали лимитирани благоприятни условия за стаж като студенти, стимулират комисар Мария Габриел да дава подобен късмет на допустимо най-вече младежи по времето, когато беше член на Европейския парламент. Това бе доказано и от някогашна стажантка на госпожа Габриел, която показа, че от първия ден на стажа си е получила съответни задания. „ Стажът е миг, в който освен осъществяваш пътя от университета към пазара на труда, само че можеш да развиеш личната си концепция. Работата в европейските институции,  присъединяване в основаването на европейските политики ти дава опция да дадеш форма и видимост на концепциите си и те да бъдат в интерес на жителите ", въодушеви стажантите Мария Габриел. Тя прикани младежите, в случай че имат концепция или желаят да споделят нещо с нея, да не се двоумят да й пишат.

Комисарят по цифровата стопанска система и общество показа със стажантите и редица от тематиките, по които работи, и обвързваните с тях провокации. Председателят на УС на Съвета на дамите в бизнеса в България  д-р инж. Боряна Манолова, основен изпълнителен шеф на Siemens България, разяснява, че присъстващите на събитието стажанти са от разнообразни компании, само че всяка активност е обвързвана с цифровизацията. Това е огромна тематика за българския бизнес, разяснява Боряна Манолова и напомни, че СЖББ е провел конференция точно по тази тематика. Тя запита какви още цифрови умения са ни нужни, с цел да се приспособяваме и какво ни чака в бъдещето.

„ Говорим за четвърта индустриална гражданска война, само че в действителност следим еволюция. Моята позиция е ясна - роботите и машините няма да заменят хората. В центъра на работата ми е метод, съгласно който индивидът остава ръководещ машините, само че за това са нужни цифрови умения. 163 милиона европейци са без съществени цифрови умения и по тази причина тематиката е мой приоритет ", сподели в отговор Мария Габриел. Тя срещна стажантите с пилотния план „ Цифрова опция “, който обезпечава трансгранични стажове, заплащани от Европейска комисия. За него могат да аплайват освен IT експерти, само че и младежи, учещи други специалности. Българският еврокомисар насърчи младежите да се включат интензивно и в дейностите в границите на Европейската седмица на програмирането през октомври, като нейната цел е до 2020 година тя да обхване 50% от учебните заведения в Европейски Съюз. Отчитайки обстоятелството, че в изданието през 2017-та година 46% от участниците в профилираната седмица бяха девойки, комисарят съобщи, че СЖББ е ентусиазъм за младите девойки и дами да следват фантазиите си и да бъдат сполучливи бизнесмени. Комисар Габриел описа детайлно и за нейната Стратегия за дамите в цифровите технологии, основана на три оси -  битка със стандартите, късмет за девойките за обучение в СТЕМ специалности и развиването на предприемачеството измежду дамите. Киберсигурността, битката с разпространяването на дезинформация онлайн, суперкомпютрите и Западните Балкани бяха измежду другите тематики, които привлякоха интереса на стажантите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР