Гордея се, че Законът за шума е един от малкото

...
Гордея се, че Законът за шума е един от малкото
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Гордея се със Закона за шума

Гордея се, че Законът за шума е един от дребното закони в Европейски Съюз, България е страна флагман в битката с нездравословното събитие. Това сподели водачът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, представен от Фокус.

„ Мисля, че можем умерено да стартираме с една добра констатация, че през днешния ден е един добър ден за българската нация. Днес беше признат Законът за отбрана от шума в околната среда ", обяви той.

" От през днешния ден към този момент законът е признат и следва публикуването му в Държавен вестник. Този закон е извънредно нужен и настоящ с оглед отчетите на Световната здравна организация и повишените условия на Европейска комисия за възможни равнища на шума, предвид на тежките провали, които той нанася на хората при изискванията на актуалната цивилизация “, сподели още Симеонов.

Според него с тези промени се способства за превръщането на България в една страна, флагман в битката с това нездравословно събитие. 

Със Закона за шума не ограничаваме публични събрания, манифестации и впрочем, а слагаме завършек на вакханалията на шума в България, сподели още Симеонов.

Той посочи, че признатите текстове лимитират от 22.00 ч. опцията за зареждане на търговски обекти. По думите му в късните часове се лимитират и надутите уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и колела.

„ Забранява се озвучаването от плаващи транспортни средства, кораби, плаващи нощни заведения, и впрочем нововъведения на туристическия бизнес. Изрична възбрана се вкарва за строителни действия. Определят се в последната алинея изключенията, а те могат да бъдат тези, които съответните общински препоръки са регламентирали със специфична разпоредба “, добави Симеонов.

Той акцентира, че не всички заявления се подлагат на инспекции и измервания. „ Само при смяна на предназначението и откриването на нови заведения се ползва нов режим “, посочи Валери Симеонов.

„ Другият нов миг бих го определил като много автентичен е методът при регламентирането на контрола върху нарушаванията. Контролът в интервала 23.00 – 8.00 ч. на Закона за шума се разпорежда единствено и само върху органите на Министерство на вътрешните работи. Това прави законът настоящ, банален и ефикасен. Към момента контролът на равнищата на шума се разпореждаше на 6 министерства плюс общините. Както е казано – доста баби, хилаво дете “, сподели още Симеонов.

Честито на всички български жители и на всички, които желаят да почиват на българските курорти, сподели още водачът на НФСБ.

Валери Симеонов изясни, че със законопроекта се оправя безумство, в което се е определяло кой има право да прави констатации на нарушаването, констативни актове и наказателно разпореждане.

„ От тази група бяха изключени общината и кмета. Поправяме тази неволна неточност на законодателя и си даваме пълномощията и на общината да не си измива ръцете и когато има сигнали за мощен звук. Най-накрая както допускам, че знаете завишаваме всички финансови наказания. Санкциите стигат до размер 12 хиляди лева Те не са свързани и са самостоятелни от другите административни ограничения, които ви изброих доскоро – това са затварянето на обекта и изземването на материални доказателства “, разяснява още Симеонов.

„ Искам да благодаря за доста сериозната работа, старания, труд, време и професионализъм, които бяха вложени при подготовката на този закон от правната дирекция на Министерство на здравеопазването и на Министерство на вътрешните работи. Искам да благодаря на експертите, сътрудниците от Здравна комисия, които единствено до преди няколко дни успяхме да създадем един настоящ, банален и ефикасен закон “, разяснява още Симеонов.

Според него Министерство на вътрешните работи също са удовлетворени от измененията в закона. „ Досега тяхната активност не беше ефикасна “, добави още Симеонов. „ Законът за шума ще облекчи работата на Министерство на вътрешните работи “, добави Симеонов. По думите му „ пиесата става едноактова “. " Няма фигаро-тук – фигаро –там ", сподели още той.

Според него с този закон ще се постави завършек на вакханалията на шума в България. „ Органите на Министерство на вътрешните работи са тези, които ще реализират контрола първо върху обектите, които шумят и основават звук в околната среда, второ върху озвучителните средства, които са изкарани на улиците на платформи и ремаркета. Те също ще бъдат следени от Министерство на вътрешните работи и на трето място пътните транспортни средства “, сподели още водачът на НФСБ.

По думите му друга смяна е отреагирането на тъжби във връзка с звук от заведения в жилищни здания. „ Ние предлагаме и беше признато, че заведенията, които са в многофамилни здания при подаване на тъжби се подлагат на същия режим на премерване от лабораториите към РЗИ и надлежно на тях могат да им бъдат отнети разрешенията за сходство “, добави още Симеонов.

Според него заведенията, които сега съществуват и работят и за които няма да се ползва режим за ново освидетелстване, са обект на тъжби и към тях се ползва цялата суровост на закона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР