"Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика",

...
"Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика",
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика

"Горд съм, че българският гений отваря душата на съветската аудитория ", съобщи ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на... към профила в Болшой спектакъл в Москва, където през вчерашния ден вечерта стартира огромният гастрол на Софийската опера, оповестиха от Комисията по просвета и медии на Народно събрание. С операта "Янините девет братя " българските реализатори превзеха фамозната нова сцена на международния спектакъл.

Вежди Рашидов е формален посетител на откриването на забележителното турне на Националната ни опера в Болшой спектакъл. Той е в Москва по покана на Михаил Швидкой, специфичен консултант на президента на Русия по интернационалното културно съдействие. Именно с помощта на взаимните старания на Вежди Рашидов и на Михаил Швидкой през 2016 година беше контрактуван огромният гастрол на Софийската опера и балет в Болшой спектакъл, който се осъществя в този момент, се споделя в известието. В продължение на 10 дни на историческата и на новата сцена на театъра ще бъдат показани шест наши оперни и балетни спектакъла. Това се случва за първи път от близо четири десетилетия насам.
Като специфичен посетител Вежди Рашидов бе настанен в централната ложа на Болшой спектакъл. Медии означиха, че с грандиозните гастроли на Софийската опера Рашидов е сбъднал една фантазия на България.
"Без огромния гений на маестро Пламен Карталов превъзходното показване на българските дарования нямаше да бъде допустимо, той постоянно избира печелившия път към върха в изкуството ", сподели още Вежди Рашидов и напомни Седмицата на българската просвета в Москва през 2012 година, когато същинска заря от най-знаменитите ни оперни гласове завладя съветската аудитория. "Вярвам надълбоко в българския гений и постоянно съм полагал и поставям старания да се съизмерваме с най-големите достижения в Европа и в света, там е мястото на България ", добави господин Рашидов.
По време на еднодневното си посещаване в Москва Вежди Рашидов имаше работна среща с Михаил Швидкой. Двамата разискаха вероятностите за разширението на културното съдействие сред двете страни и опциите за нови креативен начинания. Стана ясно, че Московският спектакъл на мюзикъла и няколко трагични театъра, както и огромни галерии са подготвени за взаимни планове с българските си сътрудници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР