Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние

Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние ...

Горчиви, но вкусни. Кои са тези храни и напитки?.


Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние сме свикнали с различните вкусове и тяхното съчетаване. Горчивите храни са невероятно питателни и съдържат голямо разнообразие от растителни химикали, които имат значителни ползи за здравето. Някои от тези ползи включват по-нисък риск от много заболявания - включително рак, сърдечни заболявания и диабет - и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб. Foodpanda подбра най-обичаните горчиви храни и напитки и техните ползи.

1. Горчив пъпеш- Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има изключително горчив вкус. Той се яде в азиатски, африкански и карибски страни, но e по-малко популярен в други области. Горчивият пъпеш е пълен с фитохимикали като тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди, за които е доказано, че забавят растежа на различни видове рак. Използва се и в естествената медицина, за да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.

2. Кръстоцветни зеленчуци- Кръстоцветното семейство съдържа много зеленчуци с горчив вкус, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола. Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив вкус и са отговорни за много от техните ползи за здравето.

Източник: fakti.bg