Горчиви разочарования претърпя управляващата в Гърция дясноцентристка партия Нова демокрация

...
Горчиви разочарования претърпя управляващата в Гърция дясноцентристка партия Нова демокрация
Коментари Харесай

Удар за Нова демокрация: ПАСОК печели кметове в Атина и Солун

Горчиви разочарования претърпя ръководещата в Гърция дясноцентристка партия " Нова народна власт " на втория кръг на локалните избори в страната в неделя. Както оповестяват гръцките медии, " Нова народна власт " отстъпва в трите най-големи гръцки общини, както и в пет от шестте области, където регионален шеф беше определен на втори кръг, оповестява Българска телеграфна агенция.

Въпреки безапелационното преимущество на ръководещите на първия кръг, на втория очевидно опозицията съумява да консолидира гласовете си. 

В столицата Атина подкрепеният от лявоцентристкото придвижване ПАСОК Харис Дукас печели изборите за кмет с съвсем 56 % от гласовете, заяви АНА-МПА. Досегашният кмет Костас Бакоянис от Нова народна власт получава 44 %. Загубата в Атина е още по-неприятна за ръководещите, тъй като Бакоянис е племенник на премиера Кириакос Мицотакис.

В Солун Стелиос Ангелудис, представител на гражданската листа " Екип за Солун " и подсилен още веднъж от ПАСОК, измества сегашния кмет Костас Зервас с 67,3 против 32,7 %.

В третия по величина гръцки град Патра печели актуалният кмет Костас Пелетидис с 56,7 % от гласовете. Пелетидис е претендент на листата „ Народно единство “, която е подкрепяна основно от Гръцката комунистическа партия. Кандидатът на листата „ Обединена Патра “ Костас Зволис, подкрепян от десницата, остава с 43,3 %.

Премиерът Кириакос Мицотакис, представен от телевизия Скай, сподели, че довечера не е била изключително добра за Нова народна власт, само че че политическите заключения са били направени още на първия тур на изборите.

В коментар телевизия Скай дефинира ниската изборна интензивност за решителен фактор за изборния резултат. Според формалните данни гласа си са дали едвам 52,5 % от гръцките гласоподаватели.

От своя страна досегашните кметове на Атина и на Солун Бакоянис и Зервас поздравиха съперниците си за изборната им победа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР