Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от

...
Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от
Коментари Харесай

За спасението на една гора

Гората Хамбах е на към 12 000 години. Днес от нейната първична повърхност са непокътнати 10%. Това е един от най-старите горски масиви, населяван от стотици скотски типове, които в този момент са на границата на измирането. На същото място е ситуиран и най-големият в Европа въглищен басейн, ръководен от енергийния колос RWE. Заради добиването на кафяви въглища компанията към този момент е изсякла част от вековните дъбове, пресуши големи територии в региона и даже обърна руслото на няколко реки. Жителите на 30 селища, намиращи се наоколо бяха принудени да изоставен домовете си,  защото местата към този момент не са годни за живот. приказният зелен Хамбах се трансформира в гигантска въглищна мина. 

Безпрецедентни акции за отбрана
Разбирайки за проектите на   RWE за по-нататъшното заличаване на гората екоактивисти основават лагер. През 2018 година в короните на дърветата изникват къщички. Някои от деятелите живеят в гората повече от пет години. През септември 2018 година административният съд на Кьолн постанови премахването на лагера, базирайки се на нарушение на разпоредбите за пожарна сигурност. Това провокира възмущението на екологичните организации и провокира нова вълна от митинги, написа greenpeace.org.
На 16 септември 2018 година се организира акцията " Разходка в гората ", в която взимат присъединяване към 7 хиляди души. Не минава без конфликти и полицията употребява пикантен газ.
Независимо, че RWE е създала стратегия за рекултивиране на територията (към 2100 година е планувано шахтите да бъдат превърнати в най-голямото пресноводно езеро в Германия), деятелите и локалните поданици са възмутени от протичащото се: поради личната полза концернът има намерение да унищожи последните хектари на вековната гора, скъпа от научна и изследователска позиция. 
На 6 октомври 2018 г.  се организира най-големият митинг " Wald retten - Kohle stoppen " (Спасете гората - спрете въглищата). По данни на уредниците в него са взели участие 50 хиляди души, съгласно полицията деятелите са били сред 25 000 до 30 000 души. 
Окончателното правосъдно решение се чака за 2020 г. 

Защо тази история визира целия свят?
Докато 20 страни по време на конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени взеха решение да се откажат от потреблението на въглища за производството на електро сила Германия продължава да унищожава гори и да създава залежи на въглища.
През юни 2018 година немското държавно управление сътвори комисия за подготовка за излизането на страната от енергетиката с въглища. Комисията заяви, че в края на 2018 година ще разгласи датата, на която страната ще се откаже изцяло от потреблението на въглища, само че все пак концернът RWE пристъпи към изсичането на горите, без да изчака решението.
Макар Германия да заема едно от водещите места по потреблението на различни източници на сила, към 40% от производството е резултат от изгаряне на въглища. Три от петте най- " мръсни " въглищни Топлоелектрическа централа са на RWE и се намират в Германия. 
Вижте изложба от митингите за спасяването на гората в ГАЛЕРИЯТА ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР