Горанов: Премиерът очаква от мен решение и събираемост, а не

...
Горанов: Премиерът очаква от мен решение и събираемост, а не
Коментари Харесай

Горанов: Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на лични данни

Горанов: Премиерът чака от мен решение и събираемост, а не оставка
Ако Националната организация за приходите не оферираше електронни услуги, нямаше да има проблем с приключване на персонални данни. Но пък те улесняват хората, а намирането на баланс е сложен, сподели през днешния ден преди Би Ти Ви министърът на финансите Владислав Горанов.

Коментарът му беше във връзка публикуваната през вчерашния ден информация, че от един от сървърите на приходната организация са източени 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и даже приходи. Днес от Национална агенция за приходите признаха, че офанзивата е станала допустима с помощта на накърнимост в сигурността на електронната услуга " Възстановяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина ". През нея осъществилият офанзивата на 29 юни е получил достъп до към 3% от базата данни.

" Коментирахме с премиера, че от мен се чака решение на казуса с изтеклата информация от Националната организация по приходите и събираемост, а не оставка, сподели още министърът на финансите Владислав Горанов. Думите му бяха в отговор на въпрос дали ще подаде оставка, поради приключването на данните.

" Представете си какво ще стане, в случай че по този начин елементарно дадем оставка, поради една хакерска офанзива ", попита риторично министърът. Горанов акцентира, че досега е имало приключване на информация при хакерски офанзиви от надалеч по богати страни, положили повече старания във връзка с осведомителната сигурност.

Владислав Горанов повтори, че изтеклата информация не е задоволителна, с цел да може посредством нея да се извършат злоупотреби. " Най-добрата вест е, че няма изгубена или унищожена информация. Ако има зловредно деяние от вътрешната страна или успеем да открием виновниците, ще понижим негативизма към Национална агенция за приходите ", акцентира министърът на финансите.

Не превръщайте терористите в герои

Попитан какво ще прави страната, в случай че жителите стартират да я съдят, поради изтеклата информация, Горанов сподели, че Комисията за отбрана на персоналните данни би трябвало да реши дали има деяние или безучастие от страна на страната, които са разрешили това да се случи.

Той прикани да не се трансформират терористите в герои и предизвести всеки, които си мисли да употребява изтеклата информация, че ще бъде преследван от закона.

На въпрос, вижда ли връзка сред взетото решение за финансиране на договорката за покупката на F-16 и офанзивата, Горанов сподели, че има три фактора, които могат да наложат подобен извод - информацията се пуска в деня, която е решено по какъв начин ще бъдат купени самолетите, домейнът е от Русия и данните излизат в този момент, макар че са източени преди много време. " Не може да се заключи, че сред тях няма връзка, само че и не може да се твърди такова нещо ".

Не виждам прикрит милиард в договорката за F-16

В отговор на въпрос за договорката за F-16, Горанов сподели, че не вижда по нея да има прикрит 1 милиарда лв. разход, както твърди президентът Румен Радев. " Сумите в писмените контракти са ясно разказани по съставни елементи и детайли ", добави той.

Коментирайки фактът, че парите ще се платят едновременно, министърът разясни, че не е имало различен метод, в случай, че България за първи път подписва такава договорка със Съединени американски щати. " Не е прелестно на пръв взор да се заплати на един път, само че значимото къде желаеме да се нареждаме на картата на света и Европа. Това е фискално изпитание, само че имаме добър размер на фискалния запас и ще успеем и с тази договорка ", добави Горанов.

В коментар за ветото на президента върху Закона за бюджета, министърът акцентира, че той нападна единствено позволеното финансиране от компании, само че не и размерът на дотацията от 1 лев. " Не мисля че финансирането на партиите е ключът за реализиране на изборна победа ", сподели Владислав Горанов.

В края на диалога той изясни, че преди края на годината ще има изясненост по кое време България ще влезе в чакалнята на еврозоната.

Най-важното за изтеклите данни четететук

Реакциите в обществените мрежи вижтетук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (13)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР