Google Председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов алармира за окаяното

...
Google
Председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов алармира за окаяното
Коментари Харесай

Скулптурите в Морската градина са в окаяно състояние! Ще вземе ли Общинският съвет мерки по възстановяването им?

Google Председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов сигнализира за окаяното положение на част от скулптурите, основани по време на обичайния в предишното Международен симпозиум по статуя, намиращи се през днешния ден в Морската градина на Бургас. Това той прави с писмо до Постоянната комисия по туризъм, чийто ръководител Живко Табаков входира стремително докладна бележка в Местния парламент, с която упорства за предприемане на незабавни ограничения по възобновяване на експозицията откри информация на Burgas24.bg .

Иванов алармира за проблем с фундирането на някои от скулптурите, вследствие на което е нарушено равновесието им. Наблюдава се отчупване на елементи, в това число основни, на част от скулптурите. Съществуват повреди и липса на табелки с името на създателя и творбата. Проблеми има и по повърхността на скулптурите - те са нечисти, има лишеи и мъхове по тях. При някои от скулптурите прилежащата растителност не е поддържана съответно, вследствие на което те са обрасли.

Табаков предлага да се сътвори краткотрайна комисия, която да изготви настоящ цялостен списък, включващ цялостен лист на всички творби; определяне на авторството и наименованието на всички творби; настоящо снимане на творбите, в това число проблематични елементи и повреди; малко изложение на положението на всяка статуя все още. Той упорства да бъдат направени рекомендации за реставрационни и поддържащи действия за всички статуи. Да се организира постоянен мониторинг на положението им през идващите 10 години, съпроводен със съответното документиране. Също по този начин да бъде дадена оценка на цената за посочените действия, както и на вероятните реставрационни работи.

"Една от главните цели на Община Бургас, заложени както в Годишната стратегия за общинска туристическа реклама на Бургас за 2017 година, по този начин и в Стратегията за стабилно развиване на Община Бургас, е продължение на напъните по съхраняването, опазването и популяризирането на културно-историческия туризъм. По данни на Световната организация по туризъм през 2020 година културният туризъм ще бъде водещ в международен мащаб, а Европа е основна дестинация за този тип туризъм. Проучванията демонстрират, че 80 % от пътуващите, без значение от желанията си за тип туризъм, посещават също културни монументи и забележителности у нас. Музеите в страната се преглеждат от над 6 млн. души годишно, от които над половината са задгранични туристи. Това неизбежно значи, че Бургас би трябвало да сложи фокус, да подтиква и разпространява визитите на културно-исторически обекти, както и предпочитано да развива нови такива, изключително, в случай че те към този момент съществуват ", стимулира потребността от бърза реакция за възобновяване на културните полезности Табаков.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР