Google води преговори за инвестиране на стотици милиони долари в

...
Google води преговори за инвестиране на стотици милиони долари в
Коментари Харесай

Google инвестира в пореден обещаващ AI стартъп

Гугъл води договаряния за вложение на стотици милиони долари в Character.AI - бързоразвиващ се стартъп за чатботове с изкуствен интелект, който търси капитал, с цел да образова модели в отговор на непрекъснато повишаващото се потребителско търсене, оповестява Reuters.

Инвестицията, която се чака да бъде структурирана като конвертируеми облигации, ще задълбочи съществуващото партньорство на Character.AI с Гугъл, в което стартъпът употребява облачните услуги на Гугъл и процесорите Tensor Processing Units (TPU) за образование на модели.

Основана от някогашните чиновници на Гугъл Ноам Шазер и Даниел Де Фрейтас, Character.AI разрешава на хората да беседват с виртуални версии на известни персони, като в същото време основават свои лични чатботове и асистенти с изкуствен интелект. Тя е безвъзмездна за потребление, само че предлага и абонаментен модел за 9,99 $ на месец за потребителите, които желаят да прескочат виртуалната опашка за достъп до чатбот.

Чатботовете на Character.AI са изключително харесвани от потребителите на възраст сред 18 и 24 години, които способстват за към 60% от трафика на уеб страницата, съгласно данни от Similarweb. Тези демографски характерности оказват помощ на компанията да се нарежда като снабдител на по-забавни персонални асистенти с изкуствен интелект спрямо други чатботове с изкуствен интелект, основани на ChatGPT на OpenAI и Bard на Гугъл.

По информация на компанията уебсайтът ѝ е привлякъл 100 милиона месечни визити през първите шест месеца от стартирането си.

Character.AI също по този начин води договаряния за набиране на дялово финансиране от вложители в рисков капитал, което може да оцени компанията на над 5 милиарда $, настояват източниците на осведомителната организация. През март тя набира 150 млн. $ в кръг на финансиране, управителен от Andreessen Horowitz, при оценка от 1 милиарда $.

Разговорите с Гугъл не престават и изискванията на договорката могат да се трансформират, декларират още източниите на Reuters.

Гугъл влага в стартъпи в региона на изкуствения разсъдък, в това число 2 милиарда $ за основателя на модели Anthropic под формата на конвертируеми облигации, в допълнение към по-ранните си финансови вложения. Anthropic употребява облачните услуги на Гугъл, както и последната версия на TPU.

Това е част от по-широката наклонност огромни снабдители на софтуерни облачни услуги да подписват покупко-продажби с компании за изкуствен интелект, с цел да ги привлекат да употребяват избран облак или хардуер в интензивната конкуренция за основаване на AI модели и обслужване на потребителите. В този лист влизат Microsoft с присъединяване си в OpenAI и вложенията на Гугъл и Amazon в Anthropic.

Председателят на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати Лина Хан разяснява по време на събитие в Сан Франциско предходната седмица, че организацията преглежда вложенията на доставчиците на облачни услуги в започващи компании за изкуствен интелект, с цел да проучат възможни антиконкурентни аспекти.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР