Google въвежда и “криптиране от край до край за съобщениятаПотребителите

...
Google въвежда и “криптиране от край до край за съобщениятаПотребителите
Коментари Харесай

Android премина към протокола RCS - „убиеца” на SMS

Google вкарва и “криптиране от край до край ” за известията

Потребителите на Android към този момент имат по дифолт по-модерен инструмент за известия
(снимка: CC0 Public Domain)

Стандартът за известия RCS, позициониран от Гугъл като съвременна опция на необятно употребяваните в този момент SMS и MMS, става инструмент по дифолт в приложението Гугъл Messages на операционната система Android.

Промяната ще засегне както новите, по този начин и съществуващите консуматори на приложението, които преди този момент не са деактивирали сами поддръжката за RCS в Гугъл Messages, прецизират от разработчика.

Процедурата за прекосяване към RCS ще се прави автоматизирано във фонов режим, само че в някои случаи потребителят въпреки всичко ще би трябвало да изследва и одобри изискванията на услугата, в случай че такава процедура е планувана от мобилния оператор.

Потребителят може да се откаже от потребление на RCS и да се върне към изпитаните във времето SMS и MMS когато и да е, като деактивира съответната функционалност в настройките на приложението.

Криптиране от край до край

Междувременно Гугъл разгласи и съществуването на “криптиране от край до край ” на наличието, което потребителите обменят през Messages, в това число в груповите чатове. Криптирането от край до край подсигурява, че единствено подателят и получателят могат да прочетат известието.

По-рано специалисти идентифицираха доста дефекти в разнообразни реализации на RCS, в това число неналичието на поддръжка за криптиране от край до край. През ноември 2020 година Гугъл добави поддръжка на технологията в бета версия на приложението Messages, а в този момент криптирането от край до край става налично за всички консуматори.

Какво е RCS

RCS (Rich Communication Services) е протокол за продан на данни сред мобилни оператори, както и сред оператори и устройства, създаден от GSM Association през 2008 година
още по темата
За разлика от остарелия SMS (тестван за първи път през 1992 г.), RCS разрешава освен продан на обособени известия, само че и чат с двама или повече консуматори, продан на файлове и наличие, осъществяване на аудио и видео диалози, продан на данни за геолокация, изпращане на аудио известия и поддържане на черен лист.

Единен протоколен стандарт RCS Universal Profile 1.0 беше признат едвам през 2016 година, заради огромния брой участници в GSM асоциацията и многото различия сред тях. Стандартът е прочут още като Advanced Messaging, Advanced Communications, joyn, Message+ и SMS+.

С стартирането на първата версия на протокола, 47 оператора и 11 производителя на съоръжение се причислиха към самодейността, в това число Samsung, Huawei, Lenovo, LG, HTC, Asus, Alcatel и други

Гугъл и Microsoft осигуриха цялостна поддръжка за RCS в ранните версии на Android и в операционната система Windows от версия 8. Устройствата на Apple не поддържат стандарта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР