Google Stadia вече стартира и спокойно може да кажем, че

...
Google Stadia вече стартира и спокойно може да кажем, че
Коментари Харесай

Конкуренцията на полето на клауд гейминга се засилва

Google Stadia към този момент започва и умерено може да кажем, че беше даден нов старт на облачния гейминг. Този път обаче тук се намесиха две от най-големите софтуерни компании в света – Гугъл и Microsoft – което, най-малко на хартия, би трябвало да е гаранция за триумф. Тези дни стана ясно, че още две огромни компании желаят къс в бранша: китайският колос в гейминга Tencent и обществената мрежа Фейсбук.

Тази седмица, Фейсбук оповестиха придобиването на PlayGiga, стартъп от региона на облачния гейминг, основан в испанската столица Мадрид. По информация на CNBC обществената мрежа е платила сумата от $78 милиона, с цел да има компанията. Информация за задачите на придобиването и какво ще стане с екипа на PlayGiga от Фейсбук не дават, като се лимитират до публично удостоверение за осъществената договорка.

PlayGiga е компания, предоставяща облачни гейм услуги на мобилни снабдители и други групи в Италия, Аржентина, Испания и Чили. По-рано тази година, компанията разгласи и проект да стъпи на близкоизточния пазар. PlayGiga има партньорства, които ѝ обезпечават опцията да предлага над 300 игри в клауд гейминг портфолиото си.

„ Ние сме разчувствани да съобщим, че екипът на PlayGiga се мести към нещо ново “, пишат от компанията на своя уебсайт. „ Ние продължаваме работата си в облачния гейминг, само че в този момент с нова задача “.

Нужно е да се напомни, че това е втората гейм компания, която Фейсбук придобива в последните месеци, откакто неотдавна те анонсираха придобиването на основателите на VR шлагера Beat Saber, Beat Games. Но до момента в който задачата на придобиването на основателите на едно от най-популярните VR заглавия, да се подразбира от обстоятелството, че компанията разполага със лична технология за виртуална действителност, то придобиването на стартъп от региона на клауд гейминга в случай, че Фейсбук не са обявили публично упоритости в бранша, ни кара да спекулираме, че компанията приготвя точно това.

Друга известна компания съобщи упоритостите си също тук: китайската Tencent. Макар че може да кажем по-скоро „ разшири “. Компанията предлага клауд гейминг услуги от своята платформа WeGame, само че тя е лимитирана до игри на точно тази платформа. Сега обаче, Tencent анонсираха началото на напълно нова услуга с името Start, за което ще бъдат подкрепени от Nvidia. Стартиралите към този момент проби в няколко китайски градове, сред които Шанхай, Пекин, Хебей и други, имат за цел изпробването на огромни игри: Blade & Soul, Fortnite, Path of Exile и NBA2K Online 2.

Когато преди години OnLive, едни от пионерите в облачния стрийминг на игри оповестиха, че приключват услугите си, те мотивираха решението си главно с цената, на която идва за тях даването на този вид услуга. Не бяха ли обаче те, компании, като Gaikai, OnLive и други, най-вероятно Stadia нямаше да съществува към момента като концепция. Днес обаче технологиите са надалеч по-напреднали, а доставянето на облачни услуги и развиването на клауд бранша е в най-хубавите си години. Това, с което не можеха да се похвалят OnLive стои в основата на клауд гейминга – личен облак – нещо, с което Microsoft и Гугъл разполагат. На тях няма да им се постанова да наемат облачна инфраструктура и експертен личен състав, които да се грижат за нея, просто тъй като те разполагат с тях към този момент. А Microsoft най-малко на хартия се обрисуват като водачи тук, вземайки поради линията от видеоигри, които имат, както с Microsoft Studios, със студиа, които компанията закупи през годините и с външни компании. Те имат платформи, като Windows и Xbox, дълготраен опит и експертиза, а дружно с това и Xbox Game Pass, абонаментната услуга за Xbox, която се появи и за Windows – факт, който доближава надалеч повече xCloud до определението „ Netflix за игри “, в сравнение с Stadia, най-малко все още. И не на последно място, Microsoft подадоха ръка не на кого да е, а на Sony, точно в името на облачния гейминг. И не на последно място конзолата на Microsoft от последващо потомство, Xbox Series X (или просто Xbox, както разбрахме наскоро) получава интеграция, точно с xCloud, плановата услуга за клауд гейминг на компанията, която чакаме да започва публично идната година.

Що се отнася до Гугъл, компанията не пести запаси в опитите си да се наложи тук. Компанията притегли прославен експерт от гейм промишлеността в лицето на Джейд Реймънд, дълготраен чиновник на Electronic Arts, Ubisoft и други известни компании, както и един от виновниците за появяването на Assassin’s Creed сериите. Под управлението на Реймънд, неотдавна бяха привлечени още нейни някогашни сътрудници, а тази седмица стана ясно, че е приключено придобиването на Typhoon Studios (Journey to the Savage Planet), малко без значение студио, ръководено от Рийд Шнайдер и Алекс Хътчинс. Първият, сходно на Реймънд е деец в промишлеността, като управлява работата по първия Splinter Cell, извършва ролята на изпълнителен продуцент на Batman: Arkham Knight и има опит с други огромни ААА игри. Хътчинс, от своя страна, също е известно име в гейм бранша. Той управлява дизайна на The Sims 2 и Spore, изпълява ролята на креативен шеф на Assassin’s Creed III и Far Cry 4.

Що се отнася до Фейсбук и Tencent, несъмнено ще е забавно да проследим какво ще предложат те. Доста любопитно наподобява и мълчанието на Amazon във връзка с облачния стрийминг на видеоигри. Най-големият заоблачен снабдител в света, който разполага с голяма клауд конструкция, разпределена по целия свят, разгласи своите упоритости в света на видеоигрите със сформирането на свое лично гейм студио, привличането на гений и голям игрови свят, който ще показа през 2020. Вземайки поради това, че те се намесиха много самоуверено в стрийминга на филми с Amazon Prime, гледайки да не изостават от другите огромни американски софтуерни колос, то входа им на полето на клауд стрийминга на игри, наподобява като въпрос на време.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР