Google ще трябва да плаща на издателите за откъси от

Google ще трябва да плаща на издателите за откъси от ...

ЕС окончателно прие спорните промени при авторското право в социалните мрежи.

Google ще трябва да плаща на издателите за откъси от новини, a Facebook да филтрира защитено съдържание съгласно новите правила за авторските права, насочени към осигуряване на справедливо обезщетение за творческите индустрии на Европейския съюз, чиито бизнес се оценява на 1 трилион долара.
Това предвиждат одобрените от страните от ЕС реформи на правилата за авторското право в интернет, за които настояваха издатели и медийни организации, а американски технологични гиганти като Google ги критикуваха, предава AFP.
Съветът на Европейския съюз одобри реформите, приети миналия месец от Европейския парламент. "Новите правила осигуряват адекватна защита за автори и творци и отварят нови възможности за достъп и споделяне на защитено съдържание онлайн в ЕС", се казва в прессъобщение на Съвета.
Според източник от ЕС против са гласували Италия, Финландия, Швеция, Люксембург, Холандия и Полша. Но 19 държави, включително Франция и Германия, одобриха промените, докато Белгия, Естония и Словения се въздържаха.
В края на март Европейският парламент даде зелена светлина на новото законодателство с 348 гласа "за" срещу 274 "против" и 36 "въздържал се". В него се предвижда творците да могат да контролират разпространението на авторското съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение.
Новите правила задължават Google и други онлайн платформи да подпишат лицензионни споразумения с музиканти, изпълнители, автори, издатели на новини и журналисти, за да използват творбите им.
Платформите за споделяне като YouTube, Instagram и други ще трябва да инсталират филтри, за да попречат на потребителите да качват материали, защитени с авторски права.
Google заяви, че новите правила ще навредят на творческите и цифровите икономики в Европа, докато критиците твърдят, че то ще удари по-малките компании, които не разполагат с пари, вместо технологичните гиганти, пише Reuters.
Полша смята, че новите правила са стъпка назад, тъй като изискването за филтриране може да положи основите на цензура.
Одобрените нови правила бяха приветствани и от Европейската комисия. "Когато става въпрос за завършване на единния европейски цифров пазар, реформата в областта на авторското право е липсващата част от пъзела", каза в изявление председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер.
След публикуването на новата директива в Официалния вестник на ЕС страните членки ще имат 24 месеца за транспонирането ѝ в местното законодателство. Церемонията за подписването на новите правила е планирана за 17 април в Европейския парламент в Страсбург.

Източник: actualno.com