Google ще предложи нов уеб-стандарт, наречен Web Integrity API, който

...
Google ще предложи нов уеб-стандарт, наречен Web Integrity API, който
Коментари Харесай

Google ще разработи Web Integrity API — нов уеб-стандарт за контрол и безопасност в интернет

Гугъл ще предложи нов уеб-стандарт, наименуван Web Integrity API, който може да се трансформира в цифровия пазач за цялата мрежа. Този план, който се намира в стадии на прототипиране в уеб-браузъра Chrome, има за цел да увеличи сигурността и контрола върху уеб-средата, само че поражда опасения по отношение на вероятното ограничение на свободата на потребителите.

Гугъл показа предложение за основаване на нов уеб-стандарт, наименуван Web Integrity API. Този план се създава от екипа на Chrome и е въодушевен от съществуващите системи като App Attest на Apple и Play Integrity API в Android. Web Integrity API има за цел да изследва информацията за потребителя, с цел да се увери, че той не е бот и че браузърът му не е бил манипулиран. Получената информация може да обезпечи по-голяма сигурност за потребителите в интернет, а също ще бъде потребна и за рекламодателите, ефикасна в битката с ботовете в обществените мрежи, отбраната на правата на интелектуалната благосъстоятелност и гарантиране на сигурността на финансовите транзакции.

Според замисъла на Гугъл, по време на транзакция на уеб-страница, уеб-сървърът може да изисква от потребителя да премине тест за инспекция на своята уеб-среда, преди да му бъдат предоставени каквито и да е данни. Към момента браузърът на потребителя се свързва със непряк сървър, който прави такава инспекция, и потребителят получава подкана да направи някакъв тест. Ако потребителят премине този тест, той получава подписан IntegrityToken, който удостоверява, че неговата уеб-среда не е била изменена и сочи към наличието, което потребителят е желал да отключи. След това потребителят предава този токен назад на уеб-сървъра и в случай че сървърът се довери на компанията, направила инспекцията, наличието се отключва и най-после потребителят получава отговор с уеб-страницата, която е изискал.

Реакцията на интернет общността на това предложение беше смесена. Някои консуматори показаха възмущението си, наричайки концепцията изцяло неетична. Все отново си коства да се означи, че Гугъл има най-популярния уеб-браузър в света и може да разпространява своите планове макар рецензиите.

Предложението на Гугъл за основаване на Web Integrity API отваря нови благоприятни условия за сигурност в интернет. Това обаче също по този начин поражда и опасения по отношение на евентуалното ограничение на свободата на потребителите и капацитета за бъдеща корист с технологията. Въпросът дали предлагането на американския софтуерен колос ще стане част от бъдещето на интернет остава открит, само че към този момент провокира разгорещени диспути.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР