Google пусна дудъл за Деня на Земята. Днес по света

...
Google пусна дудъл за Деня на Земята. Днес по света
Коментари Харесай

Google с дудъл за Деня на Земята

Гугъл пусна дудъл за Деня на Земята.

Днес по света се отбелязва Международният ден на Земята. Традиционно в честването се включват над половин милиард души от разнообразни кътчета на планетата.

За първи път Денят на Земята се отбелязва публично на 22 април 1970 година в Съединени американски щати и Канада. Милиони северноамериканци вземат участие в проява и упорстват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите цели опазването на околната среда. През 1990 година празникът е разгласен за интернационален. България се включва в отбелязването му през 1993 година Целта е да се обединят хората на планетата в отбрана на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се провежда от Гейлорд Нелсън - някогашен губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига идеята за запазване на природата, и Денис Хейес - изявен студентски водач. В деянията тогава се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно придвижване в отбрана на околната среда и са признати законите за чист въздух и чиста вода на Съединени американски щати.

България е една от първите страни, включили се към интернационалното отбелязване на Деня на Земята, почнало от 1990 година В Международния учредителен комитет за честването страната ни е показана от Благовест Сендов. Той образува Национален комитет за Деня на Земята.

На 22 април 1992 година Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за правомощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на Организация на обединените нации за околната среда и развиването, извършена в Рио де Жанейро през юни 1992 година

Дудълът вижте тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР